Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Evakuirano više od 40.000 stanovnika ostrva Hainan

22/06/2015

Više od 40.000 ljudi evakuirano je danas na ostrvu Hainan u Južnom kineskom moru pred očekivani nalet prvog ovogodišnjeg tajfuna, javili su kineski državni mediji.

Istovremeno, oko 20.000 ribarskih brodova je pozvano da se vrate natrag u luke, a sutrašnja školska nastava je suspendirana u lokalnoj prijestolnici Haikou na tom kineskom ostrvu.

Prema najavama, tajfun “Kujira” proćit će preko Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru prije udara negdje između Vaninga na ostrvu Hainan i Đanđianga u kopnenoj provinciji Guangdong, donoseći jak vjetar i obilnu kišu, javila je kineska novinska agencija Xinhua.

Očekuje se da će tajfun oslabiti pošto stigne do kineskog kopna, mada bi jaka kiša koju nosi tajfun “Kujira” trebalo da pomogne u savladavanju posljedica suše, najteže u više od polovine vijeka koja je pogodila trećinu ostrva Hainan – koje Kinezi vole da porede sa američkim Havajima ili tajlandskim Puketom.

Tajfuni su česti u ovo doba godine u Južnoj kineskom moru koji dobivaju na snazi od toplih voda i razasutih dijelova kopna, navodi agencija Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.