Globus

ublažiti posljedice

Evropska federacija novinara predlaže Maršalov plan za pomoć medijima

23/04/2020

Evropske države bi također trebale uključiti freelancere u planove za podršku nezaposlenima nastale tokom krize izazvane pandemijom

Evropska federacija novinara (EFJ) predložila je da se u Evropi napravi Maršalov plan za oporavak medija nakon krize izazvane koronavirusom.

Ovaj plan su predstavnici EFJ iznijeli na sastanku s dužnosnicima EU.

Tom prilikom je predsjednik Evropske federacije novinara Mogens Blicher Bjerregård preporučio državama članicama EU da uvedu nultu stopu poreza za novinarske produkcije.

U pogledu donošenja Marshallovog plana za medije s direktnom podrškom medijima koji se suočavaju s gubitkom prihoda od oglašavanja rečeno je da se to posebno odnosi na lokalne medije kojima prijeti gašenje.

Po riječima Bjerregårda, pomoć bi se trebala dodjeljivati samo onim medijima koji nisu otpuštali svoje novinare niti obustavili angažman freelancera. Start-upovi u kojima učestvuju freelanceri također trebaju biti podržani, predlažu iz EFJ.

Jedna od ideja koja je ranije iznesena je da direktna finansijska podrška privatnom sektoru treba uključivati vaučere za oglašavanje u privatnim profesionalnim medijima, kao da se svim mladim građanima EU omoguće vaučeri za pretplatu na printane ili internetske medije.

Evropske države bi također trebale uključiti freelancere u planove za podršku nezaposlenima nastale tokom krize izazvane pandemijom.

Svi ovi mehanizmi podrške trebaju imati dugoročnu perspektivu, istakao je na kraju predsjednik EFJ. Dogovoreno je da će u narednim sedmicama navedeni prijedlozi biti detaljno razmotreni kako bi se došlo do zajedničke strategije, navedeno je u saopćenju Udruženja BH novinari.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.