Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

imunizirano više od 70% odraslih

Evropska unija ostvarila cilj u procesu vakcinisanja stanovništva

vakcinacija

EU je kroz paket Tim Evropa dala za mehanizam COVAX gotovo tri milijarde eura i tako pomogla da se obezbijedi najmanje 1,8 milijardi doza za 92 zemlje sa malim i srednjim prihodima.

EU je danas dostigla cilj da prije kraja ljeta ima 70 odsto odraslih koji su potpuno vakcinisani protiv korona virusa.

U Uniji je sada potpuno vakcinisano više od 256 miliona odraslih, saopštila je Evropska komisija (EK).

Predsjednica EK Ursula von der Leyen istakla je da je to veliko postignuće upozoravajući da pandemija nije gotova i pozivajući sve koji mogu da se vakcinišu.

Također je rekla da EU treba da pomogne svijetu kod vakcinacije ističući da će blok nastaviti da podržava svoje partnere na tom planu, posebno zemlje sa malim i srednjim prihodima.

U saopštenju EK navodi se i da EU predvodi multilateralni odgovor na pandemiju i da je oko polovine vakcina proizvedenih u Evropi izvezla u druge zemlje.

EU je kroz paket Tim Evropa dala za mehanizam COVAX gotovo tri milijarde eura i tako pomogla da se obezbijedi najmanje 1,8 milijardi doza za 92 zemlje sa malim i srednjim prihodima.

Do sada je kroz COVAX isporučeno više od 200 miliona doza vakcina u 138 zemalja.

Pored toga, Tim Evropa namjerava da do kraja godine da zemljama sa malim i srednjim prihodima još najmanje 200 miliona doza vakcina obezbijeđenih u sklopu ugovora EU o kupovini unapred.

Kada je riječ o novim sojevima virusa, EK navodi da je važno da se osigura dostupnost dovoljnog broja vakcina, uključujuči one prilagođene novim sojevima, u narednim godinama.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane Stella Kirijakides rekla je da će se nastaviti napori da se poveća stopa vakcinacije u EU, posebno u članicama koji se suočavaju sa izazovima po tom pitanju.