Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bjeloruskom predsjedniku

Evropska unija sprema sankcije za Alexandera Lukashenka

lukasenko_belta_2020 (1)

U saopćenju se navodi da narod Bjelorusije traži održavanje demokratskih i transparentnih izbora

Rukovodstvo evropske unije (EU) saopćilo je da je spremno uvesti sankcije bjeloruskom predsjedniku Alexanderu Lukashenku, ako se postizborna situacije u toj zemlji ubrzo ne popravi, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropsko vijeće je saopćilo da je već donesena odluka o nepriznavanju legitimiteta Lukashenkovog novog predsjedničkog mandata jer je zvanični Brisel ocijenio da izbori koji su u Bjelorusiji održani 9. augusta nisu bili slobodni i pravedni.

U saopćenju se navodi da narod Bjelorusije traži održavanje demokratskih i transparentnih izbora, a da je Evropska unija uvela sankcije za 40 bjeloruskih zvaničnika koji su vršili izborne prevare i vršili pritiske na opoziciju.

“Ukoliko se situacija uskoro ne poboljša u Bjelorusiji, EU je spreman uvesti još restriktivnije sankcije i na listu sankcioniranih staviti i najviše zvaničnike, uključujući i Alexandera Lukashenka“, navodi se u saopćenju.

U Luksemburgu je jutros počelo zasjedanje Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, a šef njemačke diplomacije Heiko Maas je najavio da će predložiti da se sankcije bjeloruskim zvaničnicima pooštre i da se na listu uvrsti i Lukashenko.

EU je prošle sedmice zabranio ulazak i zamrznuo imovinu ukupno 40 bjeloruskih zvaničnika, uključujući i ministra unutrašnjih poslova te zemlje Yurija Karayeva.