Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obećali pomoć

Evropski čelnici stigli u Ukrajinu da bi podržali njeno članstvo u EU

Šest sedmica nakon ruske invazije na Ukrajinu, obećala je podršku Kijevu da “iz rata izađe kao demokratska zemlja”, u čemu će, kako je rekla, pomoći Evropska unija i drugi donatori

Čelnica Evropske komisije i najviši diplomata EU doputovali su u petak u Kijev kako bi ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom ponudili podršku u vezi sa njegovom kandidaturom za članstvo u EU u glavnom gradu koji postepeno oživljava nakon što je Rusija povukla vojsku.

Putujući vozom od Brisela do Kijeva, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je novinarima da je najvažnija poruka koju je prenijela Zelenskom da će za Ukrajinu “postojati put u EU”.

– Obično prođu godine prije nego što Vijeće EU prihvati zahtjev za članstvo, ali Ukrajina je to učinila za sedmicu ili dvije i tražim da se krene naprijed što je prije moguće. Naš cilj je da ovog ljeta predstavimo ukrajinski zahtjev Vijeću – rekla je ona.

Šest sedmica nakon ruske invazije na Ukrajinu, obećala je podršku Kijevu da “iz rata izađe kao demokratska zemlja”, u čemu će, kako je rekla, pomoći Evropska unija i drugi donatori.

Bila je to poruka koju je ponovio Josep Borrell, glavni diplomata EU, koji je također rekao novinarima da je posjeta signal da “Ukrajina kontroliše svoju teritoriju” i da je vlada i dalje nadležna.

– Ukrajina nije država kojom vlada neko drugi. Još uvijek postoji vlada koja prima ljude izvana i možete putovati u Kijev – rekao je Borrell, dodajući da se nada da će EU Kijevu dati još 500 miliona eura u narednim danima.