Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slab napredak

Evropski parlament ispituje sposobnost Mađarske da predsjedava EU

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL/Arhiv
Viktor Orban

Mađarska je dugo u sukobu s EU oko više pitanja, kao što su vladavina prava, korupcija na visokim nivoima, nedostatak nezavisnosti pravosuđa, kršenje akademskih sloboda i LGBTQ prava

Evropski parlament u četvrtak će dovesti u pitanje sposobnost Mađarske da naredne godine predsjedava Evropskom unijom od 27 zemalja, navodeći probleme te zemlje s vladavinom prava, pokazuje nacrt parlamentarne rezolucije.

Država koja predsjedava EU planira i predsjedava sastancima ministara i pripremnih tijela vlada EU, te predstavlja vlade EU u odnosima s drugim institucijama EU i međunarodnim organizacijama.

Predsjedništvo je odgovorno za pokretanje rada na zakonodavstvu EU, djelujući kao pošten i neutralan posrednik – uslov koji Mađarska neće moći ispuniti zbog brojnih sukoba s EU, tvrdi parlament.

– Parlament postavlja pitanje kako je Mađarska u stanju vjerodostojno ispuniti ovaj zadatak 2024. godine s obzirom na neusklađenost sa pravom EU i vrijednostima sadržanim u članu 2. Ugovora o Evropskoj uniji, kao i principom iskrene saradnje – navodi se u nacrtu rezolucije koji će biti usvojen 1. juna.

Prema kalendaru koji su dogovorile sve vlade EU 2016. godine, Mađarska će predsjedati blokom između jula i decembra 2024. Iako je kalendar ranije promijenjen zbog pristupanja novih zemalja, promjena zasnovana na problemima neke zemlje s vladavinom zakona bila bi bez presedana.

Mađarska je dugo u sukobu s EU oko više pitanja, kao što su vladavina prava, korupcija na visokim nivoima, nedostatak nezavisnosti pravosuđa, kršenje akademskih sloboda i LGBTQ prava. EU je zamrznula milijarde eura sredstava za Budimpeštu zbog tih briga.

Mađarska vlada godinama pregovara s EU o tim pitanjima, ali pregovori su slabo napredovali.

Odluka da li će se promijeniti kalendar predsjedavanja EU radi odlaganja ili otkazivanja predsjedavanja Mađarske u rukama je drugih vlada EU, prenosi Reuters.