Sjednica u Strasbourgu

Evropski parlament odlučio o prekidu saradnje s naučnom zajednicom Rusije

evropski parlament screenshot

Ukrajina je sada uključena u listu zemalja koje mogu primati sredstva – pojasnila je Gabriel

Zastupnici u Evropskom parlamentu su danas na sjednici u Strasbourgu podržali stav da EU treba prekinuti saradnju s ruskom naučnom zajednicom, a proširiti je s ukrajinskom, prenosi AP.

– Prekidamo svu saradnju s ruskom akademijom nauke u okviru projekta Horizon Europe – kazala je evropska komesarka za inovacije, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Dodala je da su, što se tiče postojećih ugovora, sve isplate iz fondove stavljene pod suspenziju.

– Državama članicama EU predložili smo da prekinu i kratkoročne ugovore s Rusijom i Bjelorusijom – rekla je ona.

Naglasila je da Evropska komisija sada podržava naučne institucije u Ukrajini.

– Ukrajina je sada uključena u listu zemalja koje mogu primati sredstva – pojasnila je Gabriel.

Inicijativa ‘Horizon Europe’ je instrument EU za jačanje istraživačkog prostora, osnaživanje evropske konkurentnosti, ostvarivanje digitalne i zelene tranzicije, evropskog oporavka, pripravnosti i otpornosti na prijetnje.

Na sjednici je također usvojen prijedlog rezolucije o evropskoj strategiji za međunarodnu saradnju u svijetu koji se mijenja.

Tom rezolucijom se nastoji u odnosima s trećim zemljama multilateralno i na temelju istih vrijednosti pronaći inovativna rješenja za zelene, digitalne, zdravstvene i inovacijske izazove.

Saradnja između zemalja mora se temeljiti na ravnopravnosti i poštivanju akademske slobode, ljudskih prava i međunarodnog prava, navodi se u rezoluciji.

Akademska sloboda nalazi se, međutim, u silaznom trendu, podvukao je zastupnik zelenih u Evropskom parlamentu Jordi Solé.

– Na primjeru Turske, Irana i Pakistana možemo vidjeti očigledna kršenja akademskih sloboda. Nastavni kadar i naučnici koji odbijaju uskladiti svoj rad i stavove s prevladavajućom ideologijom nemaju pristup resursima – navela je zastupnica Gianna Gancia, koja pripada grupaciji Identiteta i Demokratije (IDG) u Evropskom parlamentu.