Pandemija nije gotova

Evropski parlament podržao odluku o produženju sistema Covid potvrda još za godinu dana

Covid_certifikat-potvrda

Uz produženje važenja Covid potvrda do 30. juna 2023. godine, EP je podržao i prijedlog da se zemljama članicama dopusti da izdaju potvrde na temelju novih tipova antigenskih testova

Evropski parlament danas je podržao odluku da se sistem upotrebe digitalnih Covid potvrda produži za još godinu dana, o čemu će odmah započeti pregovore s Evropskim vijećem, javlja Reuters.

Kako bi se pobrinuo da se građani Evropske unije mogu slobodno kretati bez obzira na razvoj pandemije Covida-19, Evropski parlament je na plenarnom zasjedanju podržao odluku da se otvore pregovori sa zemljama članicama o produženju sistema upotrebe digitalnih Covid potvrda, koji ističe 30. juna, na još 12 mjeseci.

Uz produženje važenja Covid potvrda do 30. juna 2023. godine, EP je podržao i prijedlog da se zemljama članicama dopusti da izdaju potvrde na temelju novih tipova antigenskih testova.

Pregovori s Vijećem o produženju mogu početi odmah, tako da pravila budu na snazi prije nego što isteknu trenutna, 30. juna.

– Pandemija još uvijek nije gotova, ali najgore jeste iza nas. Traži se vremenski ograničeno produženje važenja Covid potvrda – rekao je socijaldemokrata Juan Fernando Lopez Aguilar, zastupnik u Evropskom parlametnu.