Globus

plenarno zasjedanje

Evropski parlament raspravlja o ulasku Hrvatske u eurozonu i stanju na Zapadnom Balkanu

04/07/2022

Evropski parlament će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasati o pristupanju Hrvatske eurozoni od 1. januara 2023.

Evropski parlament održat će ove sedmice plenarno zasjedanje u Strasbourgu na kojem će raspravljati o pristupanju Hrvatske u eurozonu od iduće godine, ali i o razvoju događaja na Zapadnom Balkanu.

Evropski parlament će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasati o pristupanju Hrvatske eurozoni od 1. januara 2023. U izvještaju se navodi da “Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura što je rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog naroda”.

Da bi se država pridružila eurozoni, Evropski parlament mora dati svoje mišljenje o preporuci Komisije koje se zatim prosljeđuje državama članicama na donošenje konačne odluke. Hrvatska će postati 20. članica europodručja.

Zastupnici će u utorak poslijepodne ocijeniti političku situaciju u tri zemlje pristupnice: Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji.

Šefovi država i vlada Evropske unije i Zapadnog Balkana sastali su se 23. juna, uoči posljednjeg sastanka Evropskog vijeća u Briselu, kako bi razgovarali o napretku integracije u EU i izazovima koji proizlaze iz rata u Ukrajini. O izvještajima će glasati u srijedu.

Europarlamentarci će danas pozvati Komisiju da razvije ambicioznu evropsku strategiju za borbu protiv siromaštva do 2030, s konkretnim ciljevima i fokusom na okončanje siromaštva žena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.