Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poziv i na sankcije

Evropski parlament rezolucijom optužio Rusiju da cilja rasplamsavanje sukoba na Zapadnom Balkanu

evropski-parlament-anadolijaaa

Za donošenje Rezolucije bila su 552 glasa, protiv je bio 81, dok je uzdržanih glasova bilo 60

Evropski parlament (EP) je Rezolucijom osudio napore Rusije da iskoristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu “u cilju rasplamsavanja sukoba i podele zajednica”, što bi moglo dovesti do destabilizacije cijelog regiona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

EP je 9. marta izglasao Rezoluciju o “stranom miješanju u demokratske procese u Evropskoj uniji (EU)”.

Za donošenje Rezolucije bila su 552 glasa, protiv je bio 81, dok je uzdržanih glasova bilo 60.

Među elementima Rezolucije obuhvata se i zabrinutost evropskih zastupnika zbog “pokušaja Pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrijednosti i ojača odnose između države i Crkve”.

U Rezoluciji se, između ostalog, navodi da je EP uznemiren što Mađarska i Srbija pomažu Kini i Rusiji u njihovim geopolitičkim ciljevima.

Traži se sazivanje dijaloga sa civilnim društvom i privatnim sektorom na Zapadnom Balkanu kako bi se koordinisali napori protiv dezinformacija u regionu.

U Rezoluciji se ocjenjuje da “zlonamjerne i autoritarne zemlje, poput Rusije i Kine, manipulišu informacijama kako bi poremetile demokratiju EU”.

Evropski zastupnici upozoravaju da evropski građani, kao i vlade, “nisu svjesni prijetnji” ovih akcija.

EP poziva na sankcije za strano miješanje i kampanje dezinformisanja, uključujući i oduzimanje licenci organizacijama, koje distribuiraju stranu državnu propagandu.

Ideju o sankcionisanju mreže dezinformacija je već podržao šef evropske diplomatije Josep Borrell, dan ranije kada se u EP raspravljalo o rezoluciji prije njenog glasanja.

Borrell je u obraćanju zastupnicima EP rekao da EU treba biti u stanju da zamrzava sredstva i zabrani putovanja u Uniju svakom ko je odgovoran kako bi se skrenula pažnja na zlouporabu informacija radi manipulacije i pogrešnog informiranja.

Zastupnici EP izglasanom Rezolucijom pozivaju Evropsku komisiju da izgradi infrastrukturu, potrebnu za izradu odgovora zasnovanih na dokazima na kratkoročne i dugoročne pretnje dezinformacijama na Zapadnom Balkanu.

Poseban poziv je upućen Evropskoj službi za spoljnu akciju (EEAS) da se okrene proaktivnijem stavu, “fokusirajući se na izgradnju kredibiliteta EU u regionu, a ne na njegovu odbranu”.

Kompletan tekst rezolucije možete pročitati ovdje.