Globus

bivši predsjednik katalonije

Evropski parlament ukinuo imunitet Carlesu Puigdemontu

09/03/2021

Prilikom glasanja o odluci Puigdemontu, 400 parlamentaraca glasalo je za ukidanje imuniteta, 248 je bilo protiv, a 45 suzdržanih

Evropski parlament u utorak je izglasao ukidanje imuniteta bivšem predsjedniku španske regije Katalonija Carlesu Puigdemontu i dvojici njegovih saradnika, što bi moglo dovesti do njihovog izručenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prilikom glasanja o odluci Puigdemontu, 400 parlamentaraca glasalo je za ukidanje imuniteta, 248 je bilo protiv, a 45 suzdržanih.

Slično je bilo i prilikom glasanja o ukidanju imuniteta bivšem katalonskom ministru zdravlja Toniju Cominu i bivšoj regionalnoj ministrici obrazovanja Clari Ponsati.

Puigdemont i njegovi saradnici pobjegli su u Belgiju u oktobru 2017. godine, kako bi izbjegli hapšenje nakon održavanja referenduma o nezavisnosti sjeveroistočne regije Katalonije koji je španska vlada proglasila neustavnim.

Puigdemont, Comin i Ponsati 2019. godine osvojili su mjesta u Evropskom parlamentu i dobili su zaštitu kao članovi skupštine EU.

Puigdemontov pravni tim planira se žaliti na gubitak imuniteta Evropskom sudu u Luksemburgu.

Parlamentarni odbor za pravna pitanja prošlog mjeseca već je glasao za preporuku o oduzimanju imuniteta, sa 15 glasova za, osam protiv i dva suzdržana.

Puigdemont je predvodio neuspjeli pokušaj otcjepljenja Katalonije, najbogatije španske pokrajine, i njenog osamostaljenja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.