Globus

"Velika Staljinova glad"

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se “holodomor” priznaje kao genocid

15/12/2022

Tokom 'Velike Staljinove gladi' poznate kao holodomor (gladomor) procjenjuje se da je umrlo između 4,5 i 10 miliona ljudi, jer tačan broj nikad nije utvrđen

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se holodomor, stradanje miliiona pripadnika ukrajinskog i ostalih naroda od gladi u SSSR-u između 1932. i 1933. godine, priznaje kao genocid. Od 536 zastupnika EP-a njih 507 je podržalo rezoluciju, 12 je bilo protiv, a 17 suzdržanih, prenosi AP.

U novembru 1932. godine, sovjetski vođa Josif Visarionovič Staljin, porijeklom Gruzijac i pravim imenom Džugašvili, pokrenuo je politiku prisilne kolektivizacije.

Seljacima je ljetina bila oduzimana kako bi ih se primoralo da se odreknu zemlje i uđu u kolhoz (kooperativne poljoprivredne zadruge), a najviše je stradala žitom najbogatija Ukrajina u kojoj se nastojala otupiti svaka težnja za nezavisnošću od Sovjetskog Saveza.

Tokom ‘Velike Staljinove gladi’ poznate kao holodomor (gladomor) procjenjuje se da je umrlo između 4,5 i 10 miliona ljudi, jer tačan broj nikad nije utvrđen.

– Velika glad između 1932 i 1933. godine je jedna od najvećih tragedija 20. stoljeća kada je umro veliki broj Ukrajinaca i ostalih žitelja u Sovjetskom Savezu (SSSR) – rekla je Stella Kyriakides, povjerenica Evropske komisije (EK) za zdravlje i sigurnost hrane.

Devedeset godina nakon holodomora, navodi Kyriakides, “Rusija ponovo koristi hranu kao oružje u brutalnom ratu protiv Ukrajine, uništava poljoprivrednu proizvodnju Ukrajine, minira žitna polja i blokira luke”.

Podsjetila je da EU pokreće novu inicijativu pod nazivom “Žito za Ukrajinu” koja je izraz “naše zajedničke solidarnosti u globalnim nastojanjima u borbi protiv gladi do koje je došlo zbog ruskog rata”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.