Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Velika Staljinova glad"

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se “holodomor” priznaje kao genocid

evropski parlament ss

Tokom ‘Velike Staljinove gladi’ poznate kao holodomor (gladomor) procjenjuje se da je umrlo između 4,5 i 10 miliona ljudi, jer tačan broj nikad nije utvrđen

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se holodomor, stradanje miliiona pripadnika ukrajinskog i ostalih naroda od gladi u SSSR-u između 1932. i 1933. godine, priznaje kao genocid. Od 536 zastupnika EP-a njih 507 je podržalo rezoluciju, 12 je bilo protiv, a 17 suzdržanih, prenosi AP.

U novembru 1932. godine, sovjetski vođa Josif Visarionovič Staljin, porijeklom Gruzijac i pravim imenom Džugašvili, pokrenuo je politiku prisilne kolektivizacije.

Seljacima je ljetina bila oduzimana kako bi ih se primoralo da se odreknu zemlje i uđu u kolhoz (kooperativne poljoprivredne zadruge), a najviše je stradala žitom najbogatija Ukrajina u kojoj se nastojala otupiti svaka težnja za nezavisnošću od Sovjetskog Saveza.

Tokom ‘Velike Staljinove gladi’ poznate kao holodomor (gladomor) procjenjuje se da je umrlo između 4,5 i 10 miliona ljudi, jer tačan broj nikad nije utvrđen.

– Velika glad između 1932 i 1933. godine je jedna od najvećih tragedija 20. stoljeća kada je umro veliki broj Ukrajinaca i ostalih žitelja u Sovjetskom Savezu (SSSR) – rekla je Stella Kyriakides, povjerenica Evropske komisije (EK) za zdravlje i sigurnost hrane.

Devedeset godina nakon holodomora, navodi Kyriakides, “Rusija ponovo koristi hranu kao oružje u brutalnom ratu protiv Ukrajine, uništava poljoprivrednu proizvodnju Ukrajine, minira žitna polja i blokira luke”.

Podsjetila je da EU pokreće novu inicijativu pod nazivom “Žito za Ukrajinu” koja je izraz “naše zajedničke solidarnosti u globalnim nastojanjima u borbi protiv gladi do koje je došlo zbog ruskog rata”.