ECJ

Evropski sud pravde presudio protiv mađarskog zakona “Stop Sorošu”

stop_Soros

Vladajuća stranka u Mađarskoj je kontinuirano kršila zakon EU tako što je prijetila kaznom do godinu dana zatvora ljudima koji pomažu tražiteljima azila

Evropski sud pravde (ECJ) presudio je u utorak da zakon usvojen u Mađarskoj 2018. godine kojim se prijeti zatvorskom kaznom svima onima koji podržavaju tražitelje azila predstavlja kršenje zakona EU, prenosi dpa.

Zakon, koji je ciljao na nevladine organizacije za prava migranata, nazvan je “Stop Sorošu” – što je referenca na milijardera Georgea Sorosa koji živi u SAD-u, koji je preživio Holokaust, a rođen je u Mađarskoj.

– Kriminalizacija takvih aktivnosti utiče na ostvarivanje prava koje garantira zakonodavstvo EU u pogledu pomoći podnosiocima zahtjeva za međunarodnu zaštitu – navodi se u saopćenju ECJ-a.

Vladajuća stranka u Mađarskoj je kontinuirano kršila zakon EU tako što je prijetila kaznom do godinu dana zatvora ljudima koji pomažu tražiteljima azila.

Grupe za prava migranata pozdravile su presudu.

– Od sada, ponovo možemo služiti našim klijentima bez prijetnje zatvorom – rekla je za AFP kopredsjedavajuća Mađarskog helsinškog odbora (HHC) sa sjedištem u Budimpešti Marta Pardavi.

Ona je pozvala vladu krajnje desnice u zemlji koju predvodi Viktor Orban ,,da ne sabotira implementaciju odluke suda EU.”

Ova presuda označava pobjedu Evropske komisije protiv politike Orbanove vlade oko migrantske politike.

Prošle godine, ECJ je uspio natjerati Mađarsku da zatvori pogranične kampove za migrante i izbjeglice nakon što je sud presudio da su to centri za pritvor. Ali Budimpešta je ignorirala i tu presudu protiv neselektivne i često nasilne deportacije tražitelja azila.