bihać

Novoizgrađeno migrantsko naselje na lokalitetu Lipa otvara se 19. novembra

211116_USK_LIPABIHAC (1)

Od ranije je poznato kako će ovaj centar imati smještajni kapacitet za oko 1.500 ljudi, te da bi trebao značajno umanjiti pritisak velikog broja migranata i izbjeglica na gradsko središte, odnosno javne površine i napuštene objekte u užem centru Bihaća

Višemjesečna izgradnja Migrantskog naselja na lokalitetu Lipa napokon je završena, te će ovaj prihvatni centar tridesetak kilometara udaljen od Bihaća – biti otvoren u petak, 19. novembra. To su danas potvrdili i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, kao i premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić.

Od ranije je poznato kako će ovaj centar imati smještajni kapacitet za oko 1.500 ljudi, te da bi trebao značajno umanjiti pritisak velikog broja migranata i izbjeglica na gradsko središte, odnosno javne površine i napuštene objekte u užem centru Bihaća.

Gradonačelnik Fazlić danas je nakon sastanka s kantonalnim premijerom, nizozemskim ambasadorom u BiH Janom Waltmansom, te predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) bio prilično izrevoltiran time što se na takvim sastancima ne razgovara o konkretnim potezima i rješenjima.

“Mene kao gradonačelnika Bihaća prvenstveno zanima sigurnost i komoditet mojih sugrađana, odnosno prosperitet grada Bihaća. Tražim pomoć kako bismo prvenstveno olakšali život Bišćanima, ali i ljudima koji se preko našeg grada pokušavaju domoći Evropske unije. Pomalo je besmisleno da u takvim okolnostima organiziramo sastanke s mnogo šuplje priče, koje smo se da budem iskren itekako naslušali od 2018. godine. Mnogo smo kao lokalna zajednica uradili za osiguranje i pripremu lokacije u naselju Lipa, pa je logično da očekujemo i da je to barem djelimično rješenje naših problema. Zato samo smatram da bi se svi zajedno trebali napokon početi baviti ozbiljnim – konkretnim stvarima, a manje gubiti vrijeme na protokolarne sastanke”, kazao je bihaćki gradonačelnik Fazlić.

Premijer Ružnić i dalje insistira na potrebnoj dokumentaciji, odnosno sistemskom rješenju pitanja Migrantskog centra “Lipa”, da prema njegovim riječima, građani kantona i migranti ponovo ne bi bili u dogledno vrijeme prepušteni sami sebi.

“Sve je spremno za otvaranje centra “Lipa”, što su nam još ranije potvrdili iz Međunarodne organizacije za migracije. Sviju nas to raduje i očekujemo značajno poboljšanje situacije, međutim ja ovaj put moram insistirati na sistemskom rješenju. Tu mislim na pitanja upravljanja i kontrole kampom, pribavljanje apsolutne kompletne dokumentacije i brojnim drugim stvarima. Još kad smo nagovarani da ponovo otvorimo Privremeni prihvatni centar “Bira”, obećan nam je završetak “Lipe” za tri mjeseca. Od tada je prošlo skoro godinu dana i mislim da je na osnovu naših dosadašnjih iskustava potpuno legitimno da tražimo institucionalno rješenje i garanciju da ovaj kamp i ljudi u njemu, nekada ponovo neće biti ostavljeni na teret samo Kantonalnoj vladi, MUP-u USK i Gradu Bihaću”, riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Spomenut je i maksimalni angažman, odnosno enormno povećan obim poslova policijskih službenika u Unsko-sanskom kantonu, koji uslovljava i značajne financijske izdatke iz kantonalnog budžeta. Zbog toga je upravo apostrofirana važnost pravednije raspodjele novca za migracijski proces, kako u državi, tako i sredstava kojima raspolažu međunarodne organizacije.