Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fajon: Od čelnika BiH očekuje se dogovor i jedinstvo

tanja-fajon

Slovenska eurozastupnica i članica delegacije za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Tanja Fajon u razgovoru za Faktor je istaknula kako je, otkako se EU okrenula socioekonomskom pristupu, očigledan određeni napredak u BiH. Podsjetila je na određene ključne uvjete koji se moraju ispuniti kako bi se uopće moglo govoriti o funkcionalnoj BiH unutar EU-a.

– Više puta sam ponovila, posljednji put tokom službene posjete moje političke skupine, Naprednog saveza Socijalista i Demokrata u Evropskom parlamentu, sredinom juna, da bez učinkovitog Mehanizma koordinacije različitih nivoa vlasti jednostavno ne možemo govoriti o koordinaciji politika unutar BiH sa onima u EU – naglasila je Fajon u razgovoru za Faktor i dodala kako je ista situacija i sa prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU-a, nakon ulaska Hrvatske u Uniju.

Što se tiče Mehanizma koordinacije, slovenska eurozastupnica je kazala kako joj se u junu činilo da su političari u BiH bili blizu postizanja dogovora, no od tad nikakav napredak po ovom pitanju nije postignut. Napretka ima po pitanju objave rezultata popisa stanovništva, no napominje i kako vidi da bh. entitet Republika Srpska ne priznaje rezultate popisa i da namjerava objaviti svoju verziju.

– Umjesto razmišljanja hoće li slovačko predsjedavanje Vijećem EU-a biti “blagonaklono” prema zahtjevu BiH, čelnici vaše zemlje bi trebali činiti sve što je u njihovoj moći kako bi postigli dogovor i pokazali jedinstvo. Lopta je u njihovoj polovici terena i željela bih vidjeti konkretne rezultate prije objave Izvještaja o napretku BiH ove jeseni – rekla je Fajon.

Uvjerenja je da će članstvo u EU osigurati dugoročnu stabilnost na zapadnom Balkanu.

– To je moja vizija budućnosti ovih zemalja i zbog tog snažno zagovaram proširenje EU-a na ovu regiju. Proširenje je jedna od najuspješnijih politika EU-a i ono će se nastaviti uprkos Brexitu, usprkos izazovima s kojima se EU trenutno suočava i uprkos svim trenutnim i budućim krizama. Proširenje bi se moglo usporiti u turbulentnim vremenima za EU, ali se ono neće zaustaviti. Uvjerena sam da je budućnost BiH, jednako kao i drugih zemalja zapadnog Balkana, u EU, u smislu kulturnih, ekonomskih, političkih i povijesnih veza. No, kao što sam i ranije naglašavala, većina toga ovisi o volji i spremnosti političara u BiH da provedu reforme i promjene za dobrobit svojih građana – kazala je Fajon.