Farmer preorao izbjeglički kamp u Idomeni: To je potpuno lud čovjek (VIDEO)

grcka

UN su pozvale danas da se preduzmu mjere predostrožnosti prije vraćanja izbjeglica u Tursku i upozorile da se uslovi u Grčkoj sve više pogoršavaju za te ljude.

“Ovo se dešava u svjetlu nastavka velikih propusta u obje zemlje”, rekla je na konferenciji za novinare Melissa Fleming, glasnogovornica Visokog komesarijata UN za izbjeglice /UNHCR/.

Ona je naglasila da se pogoršavaju uslovi na ostrvima Lezbos i Samos, gdje je troje ljudi izbodeno u sinoćnjim nemirima, kao i u luci Pirej kod Atine i u Idomeni na granici sa Makedonijom.

“Rizik od panike i povređivanja u ovim situacijama je stvaran”, rekla je Fleming.

Ona je pozvala EU da podrži jačanje grčkog sistema za pružanje azila.

Da je situacija sa izbjeglicama u Grčkoj izmakla kontroli pokazuje i primjer iz Idomene gdje je lokalni farmer Lazaros Oulis traktorom porušio izbjegličko naselje, tvrdeći da je napravljeno na njegovoj zemlji.

Lazaros je na traktor zakačio plug za oranje i s njim se “provozao” kroz šatore. Kada je skoro sve preorao, zaustavila ga je policija.

U oovm incidentu niko nije povrijeđen, a preplašene izbjeglice su kazale kako je mogao neko nastradati jer u kampu ima djece koja tokom dana spavaju u šatorima.

– To je lud čovjek, mogao nas je pobiti, rekao je jedan od izbjeglica.