Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plavi baloni za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

plavi baloni112

Simboličnim puštanjem plavih balona i šetnjom kroz Sarajevo Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” obilježit će sutra Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a namjera je skrenuti pažnju društva na potrebe i mogućnosti djece i odraslih u autističnom spektru.

U šetnji za autizam sudjelovat će učenici, roditelji i zaposlenici Zavoda ”Mjedenica”. Prošetat će od zgrade Zavoda ”Mjedenica” do Trga djece Sarajeva, a potom kroz ulicu Ferhadija do Baščaršijskog trga gdje će djeca simbolično u zrak pustiti plave balone u znak podrške svim osobama u autističnom spektru.

Korisnici usluga Zavoda “Mjedenica” su osobe s teškoćama u razvoju iz raznih dijelova BiH, a među njima su i osobe u autističnom spektru. Uposlenici nastoje njima i njihovim roditeljima pružiti što kvalitetniju podršku. U toj odgojno-obrazovnoj ustanovi ponosni su na sistem rada koji primjenjuju u radu s korisnicima i na same korisnike koji postižu dobre rezultate.

Autizam je razvojni poremećaj koji se odražava na sposobnost komunikacije i interakcije s okolinom, a karakterističan je po stereotipnom ponašanju. Stručnjaci tvrde da je najvažnije na vrijeme otkriti da dijete ima tu vrstu poteškoće te što ranije krenuti s tretmanom.

Rezolucijom UN-a iz 2007. godine, 2. april je proglašen Svjetskim danom svjesnosti o autizmu. Tim povodom pruža se simbolična podrška i skreće pažnja javnosti te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom time što se prepoznatljivi objekti, ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavom svjetlošću, nosi se plava odjeća, vrpce…