Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Farmeri ugurali crnog mladića u mrtvački sanduk i htjeli ga zapaliti

mladic-crnac

Dvojica bijelih Južnoafrikanaca izvedena su danas pred sud u tamošnjem gradu Middleburgu pod optužbom da su jednog crnog mladića ugurali u mrtvački sanduk, a zatim mu prijetili da će ga zapalit.

Ovaj rasistički incident dogodio se nedavno, a pred sud su izvedeni farmeri Willem Oosthuizen i Theo Martins Jackson, piše The Guardian.

Istodobno, pred zgradom suda okupilo se mnoštvo ljudi. S jedne strane antirasistički skup organizirali su članovi vladajuće stranke ANC (Afrički nacionalni kongres) dok su s druge bili članovi opozicionih stranaka i skupina.

Između njih je ubrzo izbio sukob, a sudac je u takvoj užarenoj atmosferi odgodio suđenje dvojici farmera do 25. januara sljedeće godine.

Vladavina bijele manjine, koja je u Južnoj Africi provodila rasističku i segregacijsku politiku poznatu kao apartheid, okončana je 1994. godine, no i dalje ima rasističkih incidenata.
Za ovaj u Middleburgu saznalo se jer je jedan od farmera mobitelom snimio mučenje crnoputog mladića, a snimka se uskoro pojavila na internetu.

Na njoj se vidi kako mladić stisnut u lijesu jeca i preklinje jednog od zlostavljača koji ga odozgo tlači poklopcem i prijeti mu da će sanduk politi benzinom i zapaliti.

https://www.youtube.com/watch?v=1qQbFSYF4fM