Globus

Glavni savjetnik predsjednika

Fauci apelirao na Amerikance da ne odbijaju vakcine

25/02/2021

Američki regulatori objavili su u srijedu da Johnson&Johnson vakcina za jednu dozu nudi snažnu zaštitu od teškog oblika COVID-19. Očekuje se da će ga uskoro odobriti FDA

Glavni medicinski savjetnik za pandemiju predsjednika SAD-a dr. Anthony Fauci kaže da ako postoji dostupna vakcina protiv koronavirusa, treba je uzeti.

Vrhovni američki stručnjak za zarazne bolesti rekao je u četvrtak za NBC da treća vakcina koja je dostupna “nije ništa drugo nego dobra vijest” i da pomaže u kontroli pandemije.

Američki regulatori objavili su u srijedu da Johnson&Johnson vakcina za jednu dozu nudi snažnu zaštitu od teškog oblika COVID-19. Očekuje se da će ga uskoro odobriti FDA.

Fauci upozorava ljude da ne odbijaju vakcinu Johnson&Johnson dok čekaju malo efikasnije vakcine Pfizer ili Moderna.

Kaže da je to utrka “između virusa i davanje vakcine ljudima” i “što se duže čeka da se ne vakciniše, to je veća šansa da virus dobije varijantu ili mutaciju”.

Fauci kaže da su službenici javnog zdravstva uvijek zabrinuti zbog varijanti virusa i naglasio je da slijede mjere javnog zdravstva kao što su nošenje maski i fizičko distanciranje.

Prevladavajuća varijanta koronavirusa u Sjedinjenim Državama je iz Britanije. Fauci kaže da vakcine distribuirane u SAD-u “su učinkovite protiv novih sojeva virusa”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.