Globus

stručnjak za infektivne bolesti

Fauci o promjeni smjernica: Da i vakcinisani nose maske na javnim mjestima

26/07/2021

Navodeći studije koje pokazuju da je možda došlo do pada imuniteta vakcinisanih osoba, Fauci je rekao da američki zdravstveni dužnosnici pregledavaju podatke kako bi odredili u kojem trenutku će biti potrebno dodatno vakcinisanje

Američki stručnjak za infektivne bolesti doktor Anthony Fauci izjavio je da Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) razmatraju da li da revidiraju svoje smjernice u vezi s COVID-om 19 kako bi preporučili da čak i potpuno vakcinisane osobe nose maske na javnim mjestima.

Fauci je u nedjelju u emisiji CNN-a “Stanje nacije” rekao da je učestvovao u razgovorima o promjeni smjernica, za koje je rekao da se aktivno razmatraju, prenosi AP.

Naveo je da neka lokalna područja u kojima raste stopa zaraze već potiču ljude da nose maske na javnim mjestima bez obzira da li su vakcinisani ili ne.

Fauci je kazao da lokalna pravila nisu nespojiva sa preporukom CDC-a da vakcinisani ne moraju da nose maske na javnim mjestima.

Rekao je da bi Amerikanci koji su imunokompromitirani trebali dobiti dodatnu dozu vakcine protiv COVID-a 19, dok se SAD bori s rastom slučajeva delta varijante korona virusa.

Pojasnio je da se radi o “pacijentima koji su imali transplantacije, koji su prošli kemoterapiju zbog karcinoma, koji imaju autoimune bolesti, koji su na imunoterapiji”, i da su to prvi kandidati za “eventualno treće vakcinisanje, do kojeg će vjerovatno doći”.

Navodeći studije koje pokazuju da je možda došlo do pada imuniteta vakcinisanih osoba, Fauci je rekao da američki zdravstveni dužnosnici pregledavaju podatke kako bi odredili u kojem trenutku će biti potrebno dodatno vakcinisanje.

“To je dinamična situacija. Rad koji traje, razvija se kao i u mnogim drugim područjima pandemije”, rekao je Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, dodajući kako je potrebno je pratiti podatke.

Pfizer i BioNTech objavili su u petak da je SAD kupio dodatnih 200 miliona doza njihovih vakcina u svrhu vakcinacije djece, kao i mogućeg dodatnog vakcinisanja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.