Globus

Stručnjak za zarazne bolesti

Fauci: Počele pripreme za unapređenje vakcine

25/01/2021

Zaista se moramo pobrinuti da započnemo, a već jesmo, s pripremama ukoliko je potrebno unaprijediti vakcine

Šef tima američkog predsjednika Joa Bidena za borbu protiv pandemije koronavirusa dr. Anthony Fauci izjavio je u ponedjeljak da se naučnici već pripremaju za unapređenje vakcina protiv COVID-19 , zbog novoih sojeva koronavirusa koji sada cirkuliraju u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, kaže da te varijante nisu samo zaraznije, već ne reaguju dobro na monoklonska antitijela koja su korištena u liječenju pacijenata. Dodao da ga posebno brine južnoafrička varijanta, koju je opisao kao “drugačiju i opasniju od one u Velikoj Britaniji”.

– Podaci nisu objavljeni službeno, ali gledajući preliminarne podatke koje su analizirali britanski zvaničnici, prilično sam uvjeren da postoji stepen povećanja ozbiljnosti stvarne zaraze, što zaista moramo imati u vidu – rekao je Fauci za emisiju “Today” TV mreže NBC .

Fauci je rekao da postoji i “vrlo malo, skromno smanjenje” efikasnosti vakcine za COVID-19 protiv tih varijanti, ali da “postoji dovoljno vrsta vakcina da ih i dalje smatramo efikasnim i protiv varijante u Velikoj Britaniji i u Južnoj Africi “.

– Zaista se moramo pobrinuti da započnemo, a već jesmo, s pripremama ukoliko je potrebno unaprijediti vakcine. Već poduzimamo korake u tom smjeru uprkos činjenici da vakcine koja imamo sada djeluju – rekao je Fauci u programu “Today” NBC-ja i “This Morning” TV mreže CBS, prenosi AP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.