Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska zdravstvena organizacija

Fauci potvrdio: Sjedinjene Države ostaju članica WHO-a, nastavit će plaćati svoje obaveze

biden fauci

Administracija je objavila samo nekoliko sati nakon Bidenove inauguracije da će Sjedinjene Države povući planirano napuštanje WHO u julu koje je ranije objavila Trumpova administracija

Vodeći medicinski savjetnik američkog predsjednika Joe Bidena za borbu protiv COVID-19, dr. Anthony Fauci, izjavio je u četvrtak da će Sjedinjene Države prestati da umanjuju broj osoblja u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) i da će joj uplaćivati svoje finansijske obaveze, obećavajući potpunu saradnju s agencijom UN-a za javno zdravstvo u borbi protiv pandemije koronavirusa.

– Počastvovan sam što ću objaviti da Sjedinjene Države ostaju članica Svjetske zdravstvene organizacije – izjavio je Fauci na sastanku izvršnog odbora WHO u Ženevi, održanom kao videokonferencija.

Administracija je objavila samo nekoliko sati nakon Bidenove inauguracije da će Sjedinjene Države povući planirano napuštanje WHO u julu koje je ranije objavila Trumpova administracija.

Faucijevo brzo iskazivanje predanosti WHO–u čiji je pristup epidemiji koronavirusa u više navrata žestoko kritikovala Trumpova afdministracija,označava dramatičnu i glasnu prekretnicu ka multilateralnom pristupu u borbi protiv pandemije.

Kazao je da će administracija „prekinuti smanjivanje broja američkog osoblja u WHO“ i da će nastaviti s redovnim angažmanom s WHO, dodajući da Sjedinjene Države „također namjeravaju da ispune svoje finansijske obaveze prema organizaciiji“.

Također je spomenuo Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, generalnog direktora WHO, kao „dragog prijatelja“, prenosi AP.