BiH

Ured disciplinskog tužioca

Predmet protiv sudije Milana Blagojevića zbog komentara o šamaru ženama

21/01/2021

Sudija Blagojević za BIRN BiH kaže kako je to što je rekao na suđenju bila konstatacija, a ne vrijednosni sud

Nakon što je nekoliko medija prenijelo kako je sudija Milan Blagojević na jednom od suđenja kazao da “savremene žene nemaju razumijevanja za šamar”, Ured disciplinskog tužioca (UDT) registrovao je predmet, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjoj Luci, prema izvještajima medija sa suđenja Branislavu Stanivukoviću, optuženom za ubistvo svoje vanbračne supruge, kazao je kako “savremene žene nemaju razumijevanja da se svađa između muškarca i žene može završiti šamarom, pa je bio iznenađen da je [svjedokinja] imala razumijevanja za tako nešto”.

Iz UDT-a su za BIRN BiH potvrdili da su po službenoj dužnosti registrovali predmet u vezi sa medijskim objavama.

Sudija Blagojević za BIRN BiH kaže kako je to što je rekao na suđenju bila konstatacija, a ne vrijednosni sud.

On je pojasnio da je svjedokinja, koja je bivša supruga optuženog, na pitanje javnog tužioca da li ju je tukao prvo odbijala da odgovori, “da bi potom dodala da je možda i zaslužila, da je kriva”.

“Meni je to bilo iznenađujuće. Onda sam ja pitao: ‘S obzirom da savremene žene nemaju razumijevanje za šamar, kako vi imate razumijevanje za to?’, i pitao da li ju je tukao”, kazao je Blagojević.

“Nisam ja rekao da nije dobro što nemaju razumijevanje”, rekao je Blagojević, dodajući kako on to nije ni pomislio, a kamoli izgovorio.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.