Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki stručnjak

Fauci: U SAD-u 99,2 posto umrlih od koronavirusa su nevakcinisane osobe

Anthony _Fauci_Foto_Bijela _kuca (1)

Fauci je to ocijenio kao frustrirajuće i ukazao da je koronavirus strašan neprijatelj

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci izjavio je da 99,2 posto onih koji su u posljednje vrijeme umrli u Sjedinjenim Američkim Državama od posljedica koronavirusa nisu bili vakcinisani.

Fauci je za NBC rekao da je tužno i tragično što je najveći dio tih smrtnih slučajeva mogao biti izbjegnut, a to se nije desilo, prenosi AP.

Fauci je to ocijenio kao frustrirajuće i ukazao da je koronavirus strašan neprijatelj, ali da postoji protumjera koja je izuzetno efikasna -vakcina, ali da se ona ne primjenjuje u potpunosti.

Navodi da su se neki Amerikanci usprotivili vakcinisanju te da su njihovi razlozi ideološki ili su u osnovi samo antivax ili antinaučni.

Apelirao je na građane da ostave po strani sve razlike i shvate da je koronavirus zajednički neprijatelj.

Fauci napominje da su Sjedinjene Države “vrlo sretne” što imaju dovoljno vakcina. A postoje ljudi širom svijeta koji bi učinili sve da dobiju vakcine.

Sjedinjene Države zabilježile su preko 605.000 smrtnih slučajeva u pandemiji, i prve su u svijetu po broju umrlih od posljedica koronavirusa, kao i po broju potvrđenih slučajeva te infekcije.