Globus

Savjetnik Bijele kuće

Fauci: Zasad se čini da ne treba biti jako zabrinut zbog omikrona

05/12/2021

Zasad su znakovi koji se odnose na težinu bolesti pomalo ohrabrujući

Iz Južnoafričke Republike stižu prvi “pomalo ohrabrujući znakovi” kada je posrijedi ozbiljnost slučajeva zaraze varijantom omikron, rekao je savjetnik Bijele kuće za zdravstvenu krizu dr. Anthony Fauci, upozorivši da su to ipak tek preliminarni podaci.

“Jasno je da se u Južnoafričkoj Republici omikron širi”, rekao je u intervjuu za CNN, aludirajući na “vertikalnu” krivulju koja se odnosi na broj novih slučajeva zaraze u toj zemlji.

“No zasad, premda je prerano donositi bilo kakve čvrste zaključke, ne čini se da omikron predstavlja visok stepen zabrinutosti kad je riječ o obolijevanju. Zasad su znakovi koji se odnose na težinu bolesti pomalo ohrabrujući”, ponovio je.

No, zdravstveni stručnjaci posljednjih dana ističu da je stanovništvo Južnoafričke Republike vrlo mlado te da se tek u narednim sedmicama mogu očekivati ​​ozbiljniji slučajevi bolesti.

U toku su laboratorijske studije čija je svrha ustanoviti je li i u kojoj je mjeri prenosiva nova varijanta koronavirusa te u kojoj je mjeri sposobna zaobići imunitet stečen nakon prve infekcije ili cijepljenja i može li prouzročiti teže oblike bolesti.

“Mislim da postoji realan rizik da ćemo svjedočiti smanjenjoj učinkovitosti cjepiva”, rekao je u nedjelju ABC-ju Stephen Hoge, direktor Moderne, što je prije njega kazao i izvršni direktori tvrtke Stéphane Bancel.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.