Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FBI ponovo otvara istragu protiv Hillary Clinton

Hillary Clinton

Samo 11 dana prije američkih predsjedničkih izbora, direktor FBI-a James Comey objavio je iznenađujuću odluku: ponovo će otvoriti istragu o privatnom e-mail serveru demokratske kandidatkinje Hillary Clinton koji je koristila dok je bila državna tajnica.

Nakon što je u julu izdao preporuku ministarstvu pravosuđa da ne podiže optužnicu protiv Clinton, Comey je u pismu upućenom predsjednicima kongresnih odbora saopćio da ga je “nedavni razvoj događaja” potakao da obnovi istragu.

“Istražujući odvojeni slučaj, FBI je saznao za e-mailove koji se čine značajnima za ovu istragu. Pišem vam kako bi vas obavijestio da me istraživački tim brifirao o ovome jučer, te da sam se složio da FBI poduzme prikladne istraživačke korake dizajnirane da bi dopustile istražiteljima da revidiraju ove e-mailove i utvrde sadrže li oni klasificirane informacije, kao i da procijene njihovu važnost za našu istragu”, stoji u Comeyevom pismu.

Comey napominje da ne zna koliko će istraga trajati ni hoće li se materijal pokazati važnim. E-mailovi nisu povezani s Wikileaks objavama ni Zakladom Clinton, javljaju za CNN policijski izvori.

State Department objavio je da će sarađivati s FBI-em u novoj istrazi. “Spremni smo sarađivati ako se to od nas zatraži, ali u ovome trenutku nemamo nikakve nove pojedinosti ili informacije”, rekao je glasnogovornik Mark Toner.

Republikanski kandidat Donald Trump pozdravio je Comeyevu odluku kao priliku da FBI “ispravi groznu pogrešku koju je napravio”. Objavio je vijest na svom predizbornom skupu u New Hampshireu, gdje je poručio svojim pristašama: “Ponovo otvaraju istragu o njenom kriminalnom i ilegalnom ponašanju koje ugrožava sigurnost SAD-a”. Dodao je da se Clintonovoj “kriminalnoj shemi ne smije dozvoliti da uđe u Ovalni ured”.

Nakon što je ranije optužio FBI i ministarstvo pravosuđa da štite Clinton, kao i demokratsku stranku za namještanje izbora, ovom prilikom je priznao da “možda ipak nije namješteno kao što sam mislio”.