FBI vjeruje da su ruski hakeri izazvali katarsku krizu

fbi

Američki obavještajni zvaničnici vjeruju da su ruski hakeri podmetnuli lažne vijesti koje su izazvale prekid odnosa Saudijske Arabije i njenih saveznika s Katarom, javlja CNN.

Stručnjaci FBI su posjetili Katar u maju da bi analizirali navodni cyber upad u kojem su hakeri postavili izmišljenu priču na internet stranicu katarske državne novinske agencije. Saudijska Arabija je potom citirala izmišljenu vijest kao razlog za ekonomsku i diplomatsku blokadu Katara. Pridružilo joj se nekoliko država iz Zaljeva, što je dovelo do najveće diplomatske krize u regionu posljednjih decenija.

Katarske vlasti tvrde da je sporna izjava, objavljena 23. maja, a pripisana vladaru emirata u kojoj je navodno bio prijateljski raspoložen prema Iranu i Izraelu, te doveo u pitanje opstanak američkog predsjednika Donalda Trumpa, izmišljena. Ministar vanjskih poslova Kaara Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani je rekao za CNN da je FBI potvrdio hakerski napad i podmetanje vijesti.

– Sve za što smo optuženi je zasnovano na dezinformaciji, cijela kriza je uzrokova netačnom informacijom. Počelo je s lažnom vijesti koja je ubačena u našu novinsku agenciju, što je pokazao i FBI – naveo je ministar, prenosi CNN. Ako se pokažu tačnim ove optužbe bi potvrdile pokušaje Rusije da hakerskim napadima oslabi američku vanjsku politiku, a nakon tvrdnje da su se uplitali i u američke izbore.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su u ponedjeljak prekinuli diplomatske odnose sa Katarom. CNN prenosi i izjavu katarskih vlasti da rade sa FBI-em i britanskim ekspertima na istrazi hakerskog napada.