Globus

potvrđeno

FDA istražuje nekoliko slučajeva alergijskih reakcija na Pfizerovu vakcine

20/12/2020
FOTO: reuters

Zdravstveno regulatorno tijelo Velike Britanije upozorilo ljude koje imaju istoriju ozbiljnih alergijskih reakcija da za sada ne bi trebalo da prime "Pfizerovu" vakcinu protiv covida 19

Američka Agencija za hranu i lijekove /FDA/ istražuje nekoliko slučajeva alergijskih reakcija koje su se javile kod primalaca “Pfizerovih” vakcina.

Peter Marks, direktor Centra za evaluaciju i istraživanja pri FDA, rekao je novinarima da su alergijske reakcije prijavljene na Aljasci i u još nekim zemljama, prenose američki mediji.

“Radimo sa Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti /CDC/ i blisko smo sarađivali sa kolegama iz Velike Britanije, koji su prijavili alergijsku reakciju. Tražićemo podatke da bismo tačno razriješili šta se dogodilo, a pokušaćemo i da shvatimo koja komponenta vakcine može da pomogne u njihovoj proizvodnji”, dodao je Marks.

Prethodno je i dvoje britanskih zdravstvenih radnika, koji su dobili vakcinu prvog dana masovne vakcinacije u Velikoj Britaniji, dobilo alergijsku reakciju.

Zbog toga je zdravstveno regulatorno tijelo Velike Britanije upozorilo ljude koje imaju istoriju ozbiljnih alergijskih reakcija da za sada ne bi trebalo da prime Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinu, prenio je Reuters.

U petak je FDA saopštila da se vakcina Moderna ne smije davati osobama s poznatom istorijom ozbiljnih alergijskih reakcija na bilo koje dijelove injekcije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.