Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Južnom kineskom moru

Filipini prijavili sukob s kineskim brodovima: “Vršili opasne manevre”

kina filipini brodovi ss
Foto: Screenshot

Kina polaže pravo na većinu Južnog kineskog mora, kroz koje svake godine prođe roba u vrijednosti tri biliona dolara. Filipini su više puta pozivali Peking da prekine svoje “agresivne aktivnosti” u toj oblasti

Filipinska obalska straža saopćila je u petak da je bila umiješana u sukob s kineskim brodovima koji su vršili “opasne manevre” u Južnom kineskom moru, posljednji u nizu napetih pomorskih interakcija između dvije zemlje.

Incident se dogodio dok je obalska straža obavljala sedmodnevnu patrolu na strateškom plovnom putu i dok je kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang prošlog vikenda posjetio Manilu kako bi se sastao sa svojim filipinskim kolegom i predsjednikom Ferdinandom Marcosom Jr.

Kina polaže pravo na većinu Južnog kineskog mora, kroz koje svake godine prođe roba u vrijednosti tri biliona dolara. Filipini su više puta pozivali Peking da prekine svoje “agresivne aktivnosti” u toj oblasti.

Obalska straža je saopćila da je tokom misije od 18. do 24. aprila identifikovala više od 100 “brodova kineske pomorske milicije, klasu korveta Mornarice Narodne oslobodilačke vojske i dva broda kineske obalske straže” unutar ekskluzivne ekonomske zone Filipina.

Dodaje se da je jedan kineski brod “izveo opasne manevre” na udaljenosti od oko 150 stopa od filipinskog broda. Dva druga broda su pokazala “agresivne taktike”, što je predstavljalo “značajnu prijetnju sigurnosti filipinskog broda i njegove posade”, dodaje se.

Kineska ambasada u Manili nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Kažu da će biti još jeftiniji…

Posted by Fokus.ba on Tuesday, April 18, 2023
@scout2015

Scramble up ur name & I’ll try to guess it😍❤️ #foryoupage #petsoftiktok #aesthetic

♬ original sound – tiff

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae placerat nisi, in elementum tortor. Vestibulum sagittis augue enim, at congue turpis eleifend in.

Sed consequat bibendum odio, vel elementum neque hendrerit id. Curabitur vestibulum neque eget arcu ultrices, id mattis est ullamcorper.

test

Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

  • Vivamus et leo egestas, mattis nisi vitae, eleifend nisi.
  • Nullam dapibus justo tempor odio consequat vestibulum.
  1. Proin sed arcu aliquet, aliquam nibh sed, volutpat lacus.
  2. Proin vestibulum elit et pharetra feugiat. Maecenas sed tempor ex.