Dvije lekcije

Financial Times: Putin je rastrojen. Najstrašnije je tek pred nama

putin ss

Vojni dobici Ukrajine i nesposobnost Kremlja da im se suprotstavi na konvencionalni način mogli bi dovesti Zapad na vrh eskalatorne ljestvice u sukobu s jednom nuklearnom supersilom. S obzirom na Putinovu emotivnost, ovaj bi trenutak mogao nastupiti brzo i nepredvidivo, ostavljajući malo vremena Zapadu da se pripremi, piše FT

Aleksander Gabuev, viši saradnik Carnegiejeve međunarodne zadužbine za mir i poznavatelj prilika u Rusiji napisao je analizu situacije u Ukrajini za Financial Times.

U nastavku Index.hr donosi dijelove:

Posljednji ruski napadi na ukrajinske gradove tužan su podsjetnik da su najstrašnije stranice ovog ružnog rata tek pred nama. Ali oni također ukazuju na nešto dublje: apetit Vladimira Putina za eskalacijom i emocionalnu prirodu njegovog donošenja odluka. S Ukrajinom koja sve više pobjeđuje na konvencionalnom bojnom polju, odgovor Kremlja postaje sve nepredvidljiviji, neproporcionalniji i destruktivniji.

“Dvije lekcije”

Jučerašnja snažna reakcija Kremlja sadrži dvije značajne lekcije. Prvo, Rusija i dalje raspolaže ogromnim sredstvima kojima može orkestrirati eskalaciju. Druga lekcija je Putinova reakcija na ponižavajuće neuspjehe. Daleko od toga da se povukao, on će navaliti još snažnije bez obaziranja na strateške posljedice vlastitog djelovanja.

Ove lekcije su sve važnije. Vojni dobici Ukrajine i nesposobnost Kremlja da im se suprotstavi na konvencionalni način mogli bi dovesti Zapad na vrh eskalatorne ljestvice u sukobu s jednom nuklearnom supersilom. S obzirom na Putinovu emotivnost, ovaj bi trenutak mogao nastupiti brzo i nepredvidivo, ostavljajući malo vremena Zapadu da se pripremi.

S obzirom na visoke uloge i emocije, prozor za diplomatiju će se vjerovatno otvoriti u najdramatičnijem trenutku: na primjer, kada Putin počne doista povlačiti neke poteze sa svojim nuklearnim arsenalom, što će biti vidljivo NATO-u.

Tek tada bi ukrajinska i zapadna javnost mogle biti uvjerene da postoji hitna potreba za pregovorima. Diplomatija će morati uključiti Bidena, jer ga Kremlj smatra jedinim pravim šefom suprotstavljene koalicije.