Finska objavila novu vojnu donaciju Ukrajini vrijednu više od 400 miliona eura

leopard 2

Nova donacija bi utrostručila ukupnu vrijednost vojne pomoći Finske Ukrajini, čime bi ukupna pomoć do sada iznosila 590 miliona eura, navodi se u saopćenju ministarstva odbrane

Finska je u petak objavila novu donaciju vojne opreme Ukrajini u vrijednosti višoj od 400 miliona eura, ne uključujući teške tenkove Leopard 2 za koje je saopćila da bi ih također mogla poslati, ukoliko postoji sporazum sa saveznicima.

Nova donacija bi utrostručila ukupnu vrijednost vojne pomoći Finske Ukrajini, čime bi ukupna pomoć do sada iznosila 590 miliona eura, navodi se u saopćenju ministarstva odbrane.

Miika Pynnonen, specijalni savjetnik finskog ministra odbrane, rekao je da će odluka o doniranju tenkova Leopard 2, kojih Finska ima dvjestotinjak, biti donesena odvojeno, nakon razgovora sa saveznicima u zrakoplovnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

– Mogu samo reći da ovaj paket ne uključuje tenkove Leopard. Sastoji se od teškog naoružanja i municije – izjavio je Pinnonen za Reuters.

Finska je ranije nagovijestila da bi mogla poslati tenkove njemačke proizvodnje Leopard ukoliko postoji dogovor među saveznicima.

Donacija najnovijeg paketa pomoći omogućena je uz pomoć susjedne Švedske, koja je pristala pomoći Finskoj da brzo zamijeni doniranu opremu u slučaju krize. Dvije tradicionalno neutralne nordijske zemlje istovremeno se prijavljuju za ulazak u zapadni vojni savez NATO.

Ministri odbrane Finske i Švedske tokom dana u Ramsteinu će potpisati Izjavu o namjeri podrške Ukrajini, saopćilo je finsko ministarstvo.

Prema tom sporazumu, “Finska isporučuje Ukrajini vojni materijal, a Švedska izražava spremnost da podrži Finsku po potrebi”, navodi se.

Švedski ministar odbrane Pal Jonson rekao je da su dvije zemlje jedna drugoj najbliži saveznici i kako današnje pismo namjere pokazuje da ne postoji unaprijed određena granica kako se ova saradnja može razvijati.