Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IOM i UNHCR

Predstavljeni rezultati projekta podrške lokalnim zajednicama u kojima borave migranti

ezgif-1-ccb05252f5

Implementaciju projekta finansirala je Evropska unija sa dva miliona eura

Smanjivanje rizika za javno zdravlje i opću sigurnost, podržavanje medija u objektivnom izvještavanju o migracijama u BiH, te infrastrukturni projekti neke su od aktivnosti koje su Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) realizirali u okviru projekta “BiH: Jačanje društvene kohezije u zajednicama u kojima borave ljudi u pokretu”.

Na predstavljanju rezultata ovog projekta večeras je u Sarajevu istaknuto da je posebna pažnja posvećena rekonstrukciji javnih rasvjeta, puteva, sportskih terena i objekata javnih službi u lokalnim zajednicama na području Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona.

Koordinatorica Međunarodne organizacije za migracije za zapadni Balkan i šefica Misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti istakla je da je IOM ponosan što je veza između EU i lokalnih zajednica, što podržava dijaloge između građana i vlasti, te radi na približavanju zajednice sa migratnima – što su preduslovi za stvaranje društvene kohezije.

Predstavnica UNHCR-a u BiH Lucie Gagné navela je da je kroz taj projekt UNHCR u saradnji sa partnerima osnaživao lokalne vlasti u pružanju efikasne zaštite tražiocima azila i izbjeglicama, uključujući psiho-socijalnu pomoć, obrazovne aktivnosti i infrastrukturne projekte u zajednicama u kojima oni borave.

Implementaciju projekta finansirala je Evropska unija sa dva miliona eura.

Šef Odsjeka za pravosuđe i unutarnje poslove, migraciju i reformu javne uprave u Delegaciji EU u BiH i šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave EU Delegacije u BiH Karel Lizerot poručio je da će EU nastaviti pružati podršku zajednicama koje primaju migrante i boriti se protiv diskriminacije, ksenofobije i socijalne isključenosti, uz jačanje kapaciteta učesnika u upravljanju migracijama u BiH.

Pomoćnik načelnika Općine Hadžići Sabahudin Kazić izjavio je da su na području te općine zahvaljujući IOM-u i UNHCR-u implementirali niz značajnih projekata i izrazio nadu da će ostvarena saradnja biti nastavljena.

Na ceremoniji je naglašeno da se kroz taj projekt kontinuirano nastoji uspostaviti konstruktivan dijalog između građana, bh. vlasti na svim nivoima i zajednica migranata, tražitelja azila i izbjeglica, te pružiti podrška lokalnim zajednicama u BiH koje se susreću sa izazovima mješovitih migracijskih tokova.