Globus

Johnson&Johnson

Firma koja je napravila vakcinu koja se daje u jednoj dozi zatražila odobrenje za upotrebu

05/02/2021

Zahtjev za odobrenje cjepiva predat je američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) nakon što su krajem siječnja objavili izvještaje da je njihovo cjepivo učinkovito u sprječavanju zaraze koronavirusom u 66 posto slučajeva

Firma Johnson i Johnson potvrdila je u četvrtak da je od američkih zdravstvenih regulatora zatražila odobrenje svog cjepiva protiv koronavirusa za hitnu uporabu u SAD-u, dodavši da će u sljedećim sedmicama to zatražiti i u Evropskoj uniji.

Johnson&Johnson zahtjev za odobrenje cjepiva predao je američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) nakon što su krajem siječnja objavili izvještaje da je njihovo cjepivo učinkovito u sprječavanju zaraze koronavirusom u 66 posto slučajeva.

Radi se o cjepivu koje se primjenjuje u jednoj dozi, što bi moglo ubrzati opskrbu cjepivom i pojednostaviti američku kampanju procjepljivanja. Za razliku od dva dosad odobrena cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTecha i Moderne, cjepivo Johnson&Johnsona ne zahtijeva primjenu druge doze i ne treba biti zamrznuto tokom distribucije.

Paul Stoffels, glavni znanstvenik J&J-a, najavio je prošlog mjeseca kako bi cjepivo u distribuciji moglo biti u martu.

“Nakon što dobijemo odobrenje našeg COVID-19 cjepiva za hitnu uporabu, spremni smo za slanje cjepiva”, ustvrdio je Stoffels u priopćenju.

Firma je najavila da će u sljedećim tjednima poslati zahtjev za uvjetno odobrenje cjepiva protiv koronavirusa i Evropskoj agenciji za lijekove.

Tokom 2021. Johnson&Johnson planira dostaviti milijardu doza cjepiva.

U kliničkom ispitivanju cjepiva te tvrtke sudjelovalo je gotovo 44 hiljade ispitanika, a ispitivanje je provedeno u šest zemalja. Postotak učinkovitosti cjepiva u sprječavanju zaraze koronavirusom razlikuje se, u SAD-u se cjepivo pokazalo učinkovito u 72 posto slučajeva, u Latinskoj Americi u 66 posto, a u Južnoj Afiric u 57 posto slučajeva.

Cjepiva proizvođača Pfizen/BioNTech i Moderne pokazala su učinkovitost u 95 posto slučajeva, međutim, njihova ispitivanja provedena su uglavnom u SAD-u i to prije pojave novih sojeva virusa.

U ispitivanju prevencije težih oblika bolesti uzrokovane zarazom koronavirusom, cjepivo Johnson&Johnsona pokazalo se učinkovito u 85 posto slučajeva u svim zemljama u kojima se provelo ispitivanje.

Cjepivo J&J-a koristi virus obične prehlade poznat kao adenovirus tip 26 kako bi u tijelo unijelo proteine koronavirusa i izazvalo imunološku reakciju, dok dva druga cjepiva, koriste novu tehnologiju poznatu pod nazivom mRNa, zbog koje ih je potrebno držati u zamrzivačima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.