Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fondacija SEE Change Net za zaustavljanje investicija u termoelektrane

Termoelektrana Stanari

Fondacija SEE Change Net saopćila je da je istraživanje Univerziteta Oxford i Instituta za novo ekonomsko razmišljanje pokazalo da, kako bi globalno zagrijavanje ostalo ispod 2°C, te kako bi bile spriječene katastrofalne poplave i izbjeglička kriza, svi novi proizvodni energetski kapaciteti moraju prestati koristiti ugalj, i to do 2017.

Iz Fondacije navode da, obzirom da su sve zemlje jugoistočne Evrope (JIE) učestovale u sastanku COP21 koji je održan u decembru 2015. u Parizu i da su se obavezale na dogovor koji podrazumijeva da je granica od 1,5°C sigurnija linija odbrane protiv klimatskih promjena, one bi također trebale otkazati izgradnju novih termoelektrana.

Direktor Fondacije SEE Change Net Garret Tankosić-Kelly izjavio je da postoji način da zemlje JIE krenu naprijed, a to je da planirane investicije okrenu ka obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i pametnim mrežama, umjesto što se i dalje fokusiraju na ugalj.

Iz Fondacije navode da energetski model za jugoistočnu Evropu za 2050. pokazuje da je moguće ostvariti tu promjenu u istom cjenovnom razredu kojeg podrazumijevaju trenutne investicije u energetskom sektoru jugoistočne Evrope.

Također, naglašavaju da posljedice zagađenja zraka koje je rezultat rada postojećih termoelektrana u JIE uključuju zdravstvene troškove do 8.5 milijardi eura godišnje, te 7.181 preuranjenu smrt godišnje u Evropi.