Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Foreign Policy: Deset mogućih ratova u 2016. godini

syrian-civil-war2

Tokom proteklih pet godina povećao se broj oružanih sukoba, a u 2016. ne treba očekivati poboljšanje situacije, piše “Foreign Policy”.

Analitičari američkog lista sastavili su presek deset najvažnijih i najužarenijih tačaka kojima će svjetska zajednica morati da posveti pažnju tokom ove godine.

Do najžalosnijih humanitarnih posljedica, prema mišljenju autora teksta, može da dovede nastavljanje sukoba u Siriji, Iraku, Južnom Sudanu, Afganistanu, Jemenu i Čadu.

Na spisku su i unutrašnji sukobi u Turskoj (sukob Ankare i Kurda) i u Libiji (gdje i dalje traje građanski rat).

Pored toga, prema mišljenju autora teksta, situacija u Burundiji, u kojoj raste nezadovoljstvo stanovništva zbog odluke aktuelnog predsjednika da se kandiduje po treći put na tu funkciju i situacija povodom Južnog kineskog mora, gdje SAD pokušavaju da se suprotstave rastu uticaja Kine, mogli bi da se zakomplikuju ove godine, što bi moglo da dovede do stvaranja novih žarišta.

“Foreign Policy” piše da većinu nabrojanih sukoba nije moguće riješiti, “jer su u njih umiješane ekstremističke organizacije čiji ciljevi i ideologije ne dozvoljavaju da se rat rješava pregovorima, a to poništava napore za uspostavljanje mira”.

“Vrijeme je da se u 2016. godini odustane od mišljenja da je samo borba protiv nasilnog ekstremizma način da se očuva svjetski mir ili čak način da se rješava kriza u jednoj zemlji, naprimjer u Siriji”, piše u članku.

Analitičari lista, većina nabrojanih sukoba zahtjeva saradnju na nekoliko nivoa – među svim učesnicima svjetskih političkih procesa.

“Države moraju da udvostruče svoje napore za pronalaženje sistema političkih dogovora, da koriste i najmanje mogućnosti za postizanje kompromisa”, piše “Foreign Policy”.

rat