SAD: Upozoravali smo Saudijce na posljedice masovnih pogubljenja

John Kirby

Sjedinjene Američke Države (SAD) saopćile su da su upozoravale Saudijsku Arabiju na moguće posljedice masovnih pogubljenja, naročito pogubljenja istaknutog šitskog imama Nimr al Nimra.

Gasnogovornik Bijele kuće Josh Ernest u ponedjeljak je rekao da SAD osuđuju svaku zemlju koja provodi masovna pogubljenja i upozorio da spor između Teherana i Rijada može da oteža postizanje mirovnog rešenja za Siriju.

– Američki zvaničnici su izražavali zabrinutost direktno saudijskim zvaničnicima o potencijalnim štetnim posljedicama pogubljenja i masovnih egzekucija, a naročito pogubljenja šitskog imama Nimr al Nimra. Tu zabrinutost smo prenijeli Saudijcima unaprijed i ona je nažalost bila opravdana – rekao je Ernest, prenosi agencija Reuters.

On je, takođe, podsjetio da su SAD i ranije postavljale pitanja o stanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, te da su o tome razgovarali i predsjednik Barack Obama i saudijski kralj Salman.

Glasnogovornik Bijele kuće je istakao da su SAD zabrinute zbog novonastale situacije i da Washington želi da Iran i Saudijska Arabija pokažu uzdržanost.

On je naglasio da je u interesu Rijada i Teherana, koji učestvuju u pregovorima u Beču, da nastave rad na pronalaženju političkog rješenja za Siriju.

State Department je takođe zatražio od Saudijske Arabije i Irana da ne dozvole da njihov diplomatski spor ugrozi pregovore o okončanju konflikta u Siriji.

– SAD su zabrinute zbog povećanja tenzija na Bliskom istoku… nakon nedavnih pogubljenja u Saudijskoj Arabiji, napada na saudijska diplomatska predstavništva u Iranu i prekidanja diplomatskih odnosa više zemalja s Iranom – rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.