Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fotografijom Mevlida Jašarevića šire mržnju prema migranatima

A gunman with an automatic weapon walks in Sarajevo, after he fired shots at the U.S. embassy

Vijest o “naoružanom migrantu u Beogradu” izazvala je ovih dana paniku na društvenim mrežama masovnom podjelom – što propagandista ekstremno desničarskih ideja, što lakovjernih. U ovoj vijesti sve je lažno osim fotografije koja zaista postoji, a uslikana je u Sarajevu 2011. godine.

Huškačka objava protiv migranata izvučena je daleko od svog konteksta, vremena i mjesta, pa je na Facebooku počela masovno da se širi vijest sa naslovom “Naoružan migrant opušteno šeta Beogradom”, i fotografijom na kojoj se vidi gradski autobus, sličan onima u Beogradu, a koja je isječena baš na mestu gdje stoji registarska tablica BiH, piše Blic.

Naime, ova dramatična fotografija zaista je nastala u oktobru 2011. godine. Na njoj Mevlid Jašarević duge brade, u maskirnoj unifromi, sa desnom rukom na obaraču i kalašnjikovim položenim na kuk. Nešto posle 15 sati, tada dvadesettrogodišnji mladić iz Novog Pazara pucao je na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Njegov čin doveo je Bosnu i Hercegovinu u centar terorističkog skandala, jer je Jašarević bio pripadnik vehabijskog pokreta.

Poslije ispucanih 105 metaka, ranjavanja pripanika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH izrečena mu je pravosnažna presuda od 15 godina zatvora.

– To je nevjerovatno glup, opasan i tužan čin – podijelio je Jašarević na suđenju na kom se odrekao vehabija i pojavio obrijan, da bi u ispovijesti za dokumentarni film “Napadanje” u toku izdržavnaja zatvorske rekao: “Najveća greška mi je što sam prebrzo ispucao sve metke”.