Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ublažavanje mjera

Francuska ponovo otvara obdaništa i osnovne škole

Francuska_Pariz_Chapms_Elysees_koronavirus_Twitter (1)

Počevši od naredne sedmice, zabrana unutrašnjih putovanja bit će ukinuta. Policijski sat tokom noći od 19 do 06 sati ostat će na snazi

Obdaništa i osnovne škole ponovo su otvoreni širom Francuske u ponedjeljak nakon trosedmičnog zatvaranja, u prvom koraku u napuštanju parcijalnog lockdowna, uprkos činjenici da brojke pacijenata od COVID-19 u jedinicama intenzivne njege dostižu najviši nivo od prošlog proljeća.

Vlasti tvrde da je dnevni broj novozaraženih počeo opadati u zemlji, pružajući ohrabrujuće znake o efektima restrikcija uvedenih početkom mjeseca.

Škole su zatvorene od 5. aprila dok je vlada odlučila pomjeriti datum uskršnjih praznika u naporu da uspori širenje virusa.

Počevši od naredne sedmice, zabrana unutrašnjih putovanja bit će ukinuta. Policijski sat tokom noći od 19 do 06 sati ostat će na snazi.

– Postepeno ćemo pokrenuti ponovno otvaranje. To ćemo činiti veoma sporo kako bismo izbjegli ponovno širenje (virusa) – izjavio je predsjednik Emmanuel Macron tokom današnjeg obilaska osovne škole u Melunu, južno od Pariza.

Macron je kazao kako očekuje bolju situaciju narednog mjeseca kada veći udio stanovništva bude vakcinisan i desi se predviđeni pad dnevnog broja zaraženih nakon djelimičnog lockdowna.

Francuska namjerava postepeno ponovo otvoriti radnje s robama koje nisu od ključnog značaja, neke kulturne ustanove, bašte kafića i restorana počevši od sredine maja.

Zdravstvene službe izvještavaju o više od 30.000 potvrđenih zaraza svakoga dana, što je pad s oko 40.000 zaraženih dnevno ranije u ovom mjesecu.

Francuske bolnice, ipak, blizu su tome da budu nakrcane, uz skoro 6.000 kritično oboljelih pacijenata u jedinicama intenzivne njege.

Više od 14 miliona ljudi u Francuskoj primilo je barem jednu dozu vakcine, ili oko 26 posto odraslog stanovništva.

Učenici srednjih i viših škola prisustvuju online nastavi u ovoj sedmici. Oni će se vratiti u učionice 3. maja.

Francuska je javila o više od 100.000 preminulih od COVID-19, prenosi Associated Press.