Globus

popuštanje mjera

Francuska se ponovo otvara za strane turiste, uslov je – vakcinacija

04/06/2021

Ublažena pravila stupaju na snagu od srijede, otvarajući mogućnost jačanja francuskog turističkog sektora

Francuska se vratila na listu destinacija za međunarodne turiste koji su vakcinisani, uklanjajući potrebu obavljanja testova na koronavirus za vakcinisane Evropljane i dopuštajući vakcinisanim turistima iz većeg dijela ostatka svijeta, među kojima su i Sjedinjene Države, da također uđu u zemlju, ali s negativnim testom.

Ublažena pravila stupaju na snagu od srijede, otvarajući mogućnost jačanja francuskog turističkog sektora. Dolazak turista neće, međutim, biti moguć iz zemalja koje se još bore s rastom broja zaraženih i pojavljivanjem zabrinjavajućih varijanti virusa. Ta „crvena lista“ trenutno se odnosi na 16 zemalja, među kojima su Indija, Južna Afrika i Brazil.

Van Evrope, većina ostatka svijeta klasificirana je kao „narandžasta zona“ u novom turističkom vodiču koji je u petak objavila francuska vlada.

Vakcinisani turisti iz „narandžastih“ zemalja – uključujući Sjedinjene Države i Britaniju – neće više biti smješteni u karantin po dolasku i neće više trebati da pruže razloge dolaska u Francusku. Od njih će, ipak, biti zatraženo da imaju negativni PCR test ne stariji od 72 sata ili negativni antigenski test ne stariji od 48 sati.

Evropski posjetioci i oni iz sedam zemalja klasificiranih kao „zelene“ – Australije, Južne Koreje, Izraela, Japana, Libana, Novog Zelanda i Singapura – više neće trebati da se podvrgnu testiranju ukoliko su vakcinisani, prenosi Associated Press.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.