afera respiratori

Novalićev savjetnik primio poruku: Čuvajte se respiratora, pacijenti na njima umiru!

Sarajevo: Suđenje Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”
04.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sudjenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novalicu i drugima u aferi "Respiratori", u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", nastavljeno je danas u Sudu BiH. Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Tužilac Hukeljić predočio je niz materijalnih dokaza s kojim nastoji dokazati da je premijer Fadil Novalić znao koji se respiratori nabavljaju i kada dolaze

U nastavku suđenja optuženima u aferi “Respiratori” tužilac Mirza Hukeljić nastavio je sa ulaganjem materijalnih dokaza i predočavanjem viber komunikacije, a kako bi dokazali navode iz optužnice da je premijer Fadil Novalić znao koji se respiratori nabavljaju, te kada dolaze.

Hoću da mi je savjest čista

Isti dan kada je zaključen ugovor o kupovini respiratora 3. aprila 2020. jedan od posrednika u nabavci izvjesni Edvin Kučuković uputio je tadašnjem Novalićevom savjetniku Hasanu Ganibegoviću poruku: Molim Vas proslijedite ovo do premijera. Hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koji su trenutno na stanju, bilo gdje. Nisu odgovarajući za ovakve tretmane. Pacijenti umiru na tim respiratorima jer im dolazi do rupture pluća. Ovakve Vam mogu nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.000 dolara”, piše Žurnal.info.

Ganibegović je ovu poruku putem vibera proslijedio Novaliću.

Nastavak viber prepiske između Ganibegovića i Novalića je pomalo nejasan: Ovaj i dalje baca ponude iz Kanade.

Podsjetimo, na jednom od ranijih ročišta bilo je riječi o “ponudi Kanada”. Konkretno, ovo je spomenuto tokom svjedočenja Novalićeve sekretarice Bahre Džaka. Naime, tužitelji su predočili njenu prepisku sa premijerom, u kojem ga ona obavještava:

“Ponuda Kanada je otišla jučer u koverti profesorici Izetbegović na KCUS i na njenom je stolu”.

Novalić joj je na odgovorio sa “OK”.

Iako nikad nije zvanično potvrđeno, niti dodatno pojašnjeno šta znači ova ponuda, navodno se radi o nabavci respiratora koja nije prihvaćena.

04.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Sudjenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novalicu i drugima u aferi “Respiratori”, u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zastite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, nastavljeno je danas u Sudu BiH. Fahrudin Solak
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Na prošlom ročištu, podsjetimo, predočen je ugovor od 3. aprila 2020. o kupovini 100 respiratora invazivnih HCVE 300, sklopljen između Srebrene maline i FUCZ u vrijednosti od 10,5 miliona KM. Međutim, ovi respiratori nikada nisu kupljeni, a u međuvremenu su nabavljani ACM 812A, koji su predmet optužnice.

Tužilac Hukeljić je priložio niz dokumenata kako bi dokazao tvrdnju da je u ostvarenju plana svjesno izvršena zamjena respiratora. Predočena je i viber komunikacija iz koje se saznaje kako je došlo do zamjene ove dvije vrste respiratora.

Pročitane su poruke iz viber grupe u kojoj su Kristian Marić (bit će svjedok na jednom od narednih ročišta), Dušan Nesić, Borna Cicero i izvjesni Nenad, oni razgovaraju o tome da je WHO uzela sve HCVE003, pa da se Fikretu u zamjenu ponude ACM812A.

Hodžiću treba iskrenost

U narednoj predočenoj viber komunikaciji Kristian Marić 5. aprila 2020. šalje Fikretu Hodžiću tehničku specifikaciju za sporne respiratore ACM812 A.

04.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Sudjenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novalicu i drugima u aferi “Respiratori”, u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zastite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, nastavljeno je danas u Sudu BiH. Fikred Hodzic
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Hodžić: Daj mi papir o oduzimanju robe.

Marić: Ide. U Dušana je.

Hodžić: Koliko je ovaj novaca.

Marić: Ovaj tjedan je bio 35 k bez prijevoza. Evo provjerit će Dušan.

Hodžić: Je li ima ovih 100 komada. I mogu li krenuti odmah. I molim te budi iskren u komunikaciji. Nemojte se zezati. Jedino mi iskrenost treba.

Marić: Brate iskren sam. Dobit ćeš papir.

Kristian Marić pravi screen ove poruke i šalje je u grupu sa Nesićem i ostalima, te piše: Šalji mail za tu dokumentaciju. Već me pita za ACM 812A, moli za papir da pošalje Vladi da to rješava. Jer, kako sam ranije rekao 20 miliona je u igri u sljedećem krugu, tako da će se prilagoditi.

Slijedom događaja, tužilac Hukeljić je predočio dopis od Borna Cicero, koji je Marić sa svog maila dalje proslijedio Hodžiću. U tom mailu Cicero obrazlaže zbog čega nije moguće nabaviti HCV003 respiratore, a u zamjenu je ponudio ACM.

“U prilogu ti šaljem dopis za Hodžića i nadam se da sam dobro objasnio stanje na tržištu vezano za respiratore i općenito medicinsku opremu”.

“Kako sam napomenuo u dopisu, dat ćemo sve od sebe kako bi vam mogli ponuditi drugu opciju ACM 812 A koji se uklapaju u raspoloživi budžet”.

Tužilac Hukeljić predočava i poruke iz viber grupe GENSEK (u ovoj grupi su premijer Novalić, Ganibegović i sekretarka Vlade Edita Kalajdžić), a kako bi dokazali navode optužnice da je Novalić znao kada stižu respiratori.

Ganibegović: Kada aBd stižu respiratori.

Novalić: Avion kreće danas iz Šangaja, vidjećemo kada će doći.

Neuslovno skladištenje respiratora

Tužilac Hukeljić je, između ostalog, prezentirao i dokument kojim nastoji dokazati da Federalna uprava civilne zaštite nije imala stručno tijelo koje bi evauliralo kvalitetu medicinske opreme koja je naručena. Među priloženim dokazima su i izvodi iz banaka koji potvrđuju novčane transakcije za kupovinu respiratora.

Osim navedenog, predočen je i nalaz inspektora Agencije za lijekove i medicinsku opremu koji su utvrdili da su respiratori skladišteni u šatoru i držani na paletama bez kontrole temperature i drugih potrebnih parametara, te da FUCZ nema adekvatnu opremu za smještaj i čuvanje medicinske opreme, niti uslove za skladištenje. Utvrđeno je i da vozač FUCZ-a respiratore iz Cargo centra aerodroma preuzeo bez ikakve propratne dokumentacije.

“Prijem ventilatora nije urađen u skladu sa Pravilnikom o dobroj distributivnoj praksi medicinskih sredstava”, utvrdili su inspektori.

Tužitelji će sa ulaganjem materijalnih dokaza nastaviti 16. juna.