potvrđeno

Francuski desničar Jean-Marie Le Pen doživio moždani udar

New Project – 2022-02-03T194826.137

Lorrain de Saint Affrique potvrdio je Reutersu da je 93-godišnji Le Pen primljen u bolnicu kasno jučer, a očekuje da će ga otpustiti iz bolnice unutar narednih 36 sati

Jean-Marie Le Pen, suosnivač i bivši predsjednik radikalno desne francuske Nacionalne fronte, završio je u bolnici zbog moždanog udara, rekao je danas njegov savjetnik.

Lorrain de Saint Affrique potvrdio je Reutersu da je 93-godišnji Le Pen primljen u bolnicu kasno jučer, a očekuje da će ga otpustiti iz bolnice unutar narednih 36 sati.

– Današnji su pregledi pokazali da se nemamo zbog čega brinuti. Nije mu ugrožen život – poručio je on.

Le Penova kći Marine preuzela je Nacionalni front 2011. godine, koji je kasnije preimenovala u Nacionalno okupljanje kako bi uklonila negativnu reputaciju stranke kao rasističke i ksenofobne.

De Saint Affrique izjavio je da je stariji Le Pen primijetio probleme s vidom u ponedjeljak tokom večere u njegovom domu u pariškom predgrađu Rueil-Malmaison. Nakon toga je hospitaliziran radi dodatnih pretraga.

Ranije u ponedjeljak poručio je da će podržati Marininu kandidaturu na predsjedničkim izborima u aprilu ove godine jer ima najviše šansi pobijediti aktuelnog predsjednika Emmanuela Macrona u drugom krugu.

Njegova je podrška stigla nakon brojnih prebjega iz Nacionalnog okupljanja u tim još jednog kandidata s radikalne desnice Erica Zemmoura.

Osim prebjega, kandidaturi Marine Le Pen naštetila je izjava Marion Marechal, nećakinje Le Pena starijeg, da je Zemmour bolji kandidat za predsjednika.

Jean-Marie Le Pen ranije je nagovijestio da bi i on mogao podržati Zemmoura, čiji su stavovi još tvrdokorniji po pitanju imigracije i sigurnosti nego što su to kod Marine Le Pen. Zemmour također zagovara liberalnije ekonomske politike nego čelnica Nacionalnog okupljanja. On je trenutno četvrti u anketama za predstojeće predsjedničke izbore.