Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Olivier Veran

Francuski ministar zdravstva pohvalio vakcinu AstraZenece

Agencija je u utorak rekla da je i dalje uvjerena da su prednosti vakcine AstraZenece veće od rizika, te očekuje da će u četvrtak izdati preporuku o njenoj upotrebi, javlja AP

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran hvali vakcinu AstraZeneca kao “dragocjeno sredstvo” u borbi protiv koronavirusa i nada se da će vlada brzo povući odluku o obustavi njegove upotrebe.

Francuska je među evropskim zemljama koja čeka da evropski regulator razriješi sve sumnje u vezi s prijavljenim nuspojavama. Francuska je u ponedjeljak suspendirala injekcije vakcine, dok Evropska agencija za lijekove istražuje izvještaje o krvnim ugrušcima.

Agencija je u utorak rekla da je i dalje uvjerena da su prednosti vakcine AstraZenece veće od rizika, te očekuje da će u četvrtak izdati preporuku o njenoj upotrebi, javlja AP.

Veran je također ponovio žalbe koje je izrazila Francuska zbog kašnjenja u isporuci vakcine AstraZeneca. Kaže da su isporuke koje se očekuju u naredne tri sedmice “beskrajno male – važem riječ – u poređenju sa obećanjima koja su data”.