Globus

Srbija

Kon: Nisam zadovoljan jer mjere traju samo pet dana

16/03/2021

Naveo je trenutno hospitalizovano oko 6.000 zaraženih i da je ogroman pritisak na intenzivne njege jer je veliki broj zbrinutih građana na kiseoničkoj potpori

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije u Srbiji Predrag Kon izjavio je da nije zadovoljan dužinom trajanja epidemioloških mjera koje su danas usvojene, jer se medicinski dio Kriznog štaba zalagao da one minimalno traju 14 dana.

“Istina su brojke i istina je da to dalje raste i istina je da je situacija gora nego u novembru”, ocijenio je Kon.

Krizni štab usvojio je danas niz mjera kojim je od sutra do ponedjeljka dozvoljen rad samo prodavnicama, apotekama, pumpama…

“Jasno je da za pet dana nećemo moći imati neke rezultate koji će biti vidljivi. To je jedini razlog. S druge strane, ne možemo da ne prihvatimo rješenje koje jeste kompromis”, rekao je Kon.

On je istakao da su danas usvojene mjere one za koje se zalagao medicinski dio Kriznog štaba i dodao da ne znači da njihovo trajanje neće biti produženo.

Ocijenio je da je rezultat dosadašnje primjene tih mjera za vikend bio ublažavanje broja novozaraženih.

Kon je naveo da je na današnjoj sjednici Kriznog štaba predložio primjenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti na organizatore i posjetioce ilegalnih žurki, koji bi, izmedju ostalog, mogli biti kažnjeni i obavljanjem društveno-korisnog rada.

“Nama su jako potrebni snažni mladi ljudi koji mogu da pomognu u okviru kovid-bolnica”, naglasio je Kon.

Naveo je trenutno hospitalizovano oko 6.000 zaraženih i da je ogroman pritisak na intenzivne njege jer je veliki broj zbrinutih građana na kiseoničkoj potpori.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.