Francuski parlamentarci pozvali Hollandea da prizna Palestinu

francois-hollande1115

Grupa od 153 zastupnika Narodne skupštine i Senata uputila je otvoreno pismo francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu u kojem ga pozivaju da prizna nezavisnu državu Palestinu prije isteka predsjedničkog mandata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Otvoreno pismo francuskih parlamentaraca u cijelosti je prenio list “Le Journal du Dimanche”, a pismo je napisano inicijativom senatora iz reda vladajućih socijalista Gilberta Rogera.

Ističući kako su dosadašnje inicijative uspostave mira i stabilnosti na Bliskom istoku zasnivane na pretpostavci uzajamnog poštivanja i ravnopravnosti, grupa francuskih parlamentaraca u otvorenom pismu predsjedniku Hollandeu poručuje da je “došlo vrijeme” da se prizna palestinska država i da se pregovori vode na bazi “dvije države”.

“Francuska ima historijsku odgovornost i predsjednik Hollande treba priznati nezavisnu palestinsku državu i ne smije propustiti tu priliku. To treba uraditi prije kraja predsjedničkog mandata”, navodi se u pismu.

Oba doma francuskog parlamenta koji broje ukupno 925 zastupničkih mjesta su još 2014. godine usvojili preporuku vladi i predsjedniku o priznavanju nezavisne palestinske države.

Tadašnji šef francuske diplomacije Laurent Fabius je najavio da će Francuska priznati Palestinu i da je to samo pitanje vremena. Kasnije je Fabius kazao da je potrebno dvije godine da se obnovi proces bliskoistočnih mirovnih pregovora, a da će Francuska “uraditi što treba” ukoliko se to ne desi u te dvije godine. To se protumačilo da bi zvanični Pariz nakon dvije godine mogao priznati Palestinu.