prvi krug

Francuski parlamentarni izbori: Macronova koalicija ima blago vodstvo

Election night of the second round of presidential elections – Paris
France, Paris - 2022-04-24. Presidential election 2022. Emmanuel Macron has been re-elected President of the French Republic for a second term. After the announcement of the results, he gave a speech to his supporters from the Champ-de-Mars in Paris. Photo by Estelle Ruiz/ABACAPRESS.COM Photo: Ruiz Estelle/ABACA/ABACA

Izlaznost je bila primjetno niža nego na prošlim izborima, a većina birača odlučila je ostati kod kuće. Procjenjuje se da 52,49 posto registriranih birača nije glasalo

Francuski građani izašli su u nedjelju na birališta kako bi izabrali poslanike Narodne skupštine na novi petogodišnji mandat. U prvom krugu parlamentarnih izbora, održanom manje od dva mjeseca nakon što je predsjednik Emmanuel Macron pobijedio u reizboru za predsjednika, više od 6.000 kandidata se borilo za 577 mjesta u skupštini, a svako mjesto u Skupštini ima svoju lokalnu utrku. prenosi Euronews.

Kandidati koji nisu prešli cenzus od 50 posto u prvom krugu sada će morati ići u drugi krug izbora koji će se održati u nedjelju, 19. juna.

U prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora, Macronova koalicija Ansambl je preuzela blago vodstvo, sa 25,75 posto glasova, u poređenju sa 25,66 posto koliko je osvojio ljevičarski blok NUPES Jean-Luc Mélenchona, prema zvaničnim rezultatima.

Tijesan rezultat znači da Ansambl možda neće zadržati apsolutnu većinu u parlamentu, u zavisnosti od toga kakvi će biti rezultati sljedeće nedjelje.

NUPES, neočekivani ljevičarski savez koji se sastoji od Mélenchonove La France Insoumise, Socijalističke stranke, Zelenih i Komunističke partije zauzeo je snažno drugo mjesto u nedjelju.

Izlaznost je bila primjetno niža nego na prošlim izborima, a većina birača odlučila je ostati kod kuće. Procjenjuje se da 52,49 posto registriranih birača nije glasalo.

Ljevica je već počela mobilizirati svoje birače koji su bili suzdržani u prvom krugu, javno tražeći od njih da izađu u što većem broju 19. juna.

Krajnje desničarski i nacionalistički Rassemble National predvođen Marine Le Pen – koji je izgubio od Macrona u drugom krugu predsjedničkih izbora – našao se na trećem mjestu, sa 18,68 posto glasova.

Jedan od značajnih gubitnika u nedjelju bio je ekstremni desničar Eric Zemmour, koji je privukao veliku pažnju medija u predsjedničkoj utrci ranije ove godine, ali to nije uspio pretvoriti u izborni uspjeh. Zemmour nije uspio ući u drugi krug predstavljajući svoju regiju Saint Tropez.

Francuski birači birali su između 6.293 kandidata, što je u prosjeku gotovo 11 kandidata po izbornoj jedinici. Od toga je 55,8 posto muškaraca (3.514 kandidata), a 44,2 posto žena (2.779 kandidata).