Duh solidarnosti

Francuzi proslavili Praznik rada protestirajući sa balkona uz melodije pjesme “Bella Ciao”

Screenshot 2020-05-01_14-34-28-310

Praznik rada u Francuskoj je još od Drugog svjetskog rata prilika za dizanje svijesti i slavljenje radničkih prava

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poslao je poruku za Međunarodni praznik rada u zemlji s porukom zahvale radnicima koji spašavaju živote ljudi tokom krize izazvane koronavirusom.

Iako se uobičajeno obrati televizijskim putem uživo, Macron je u petak odlučio da preko Twittera postavi unaprijed snimljeni govor u kojem je rekao da se “zemlja dobro drži” zahvaljujući “predanosti naših medicinskih radnika, osoblja civilne zaštite, policije i vojske”.

Macron je također zahvalio na predanosti francuskim poljoprivrednicima i javnim službenicima koji su mnogima omogućili nastavak posla od kuće.

Praznik rada u Francuskoj je još od Drugog svjetskog rata prilika za dizanje svijesti i slavljenje radničkih prava.

Rekao je da “duh solidarnosti među radnicima možda nikada nije bio tako moćan” kao sada, prenio je AFP.

U isto vrijeme, u podne je održan protest praćen muzikom protiv Macronovih postupaka u vezi s epidemijom, a protest se dešava na balkonima i prozorima zatočenih građana uz zvukove Bella Ciao.

Čelnik Sindikata CGT Philippe Martinez izrazio je posebnu zabrinutost u petak na radiju France Inter, kritikujući planove za otvaranje nekih škola 11. maja, a nastavnici bi mogli odbiti povratak na posao “ako se ne osiguraju uslovi za zaštitu zdravlje zaposlenika škole i djece”.