Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Frauke Petry napušta AfD, djelovat će kao nezavisni poslanik u Bundestagu

Frauke_Petry_povlacenje_Xinhua

Frauke Petry, kopredsjedavajuća ultradesničarske populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD), u utorak je najavila da će napustiti ovu stranku, nakon što je AfD prvi put uspjela ući u njemački parlament.

Petry je rekla novinarima, kako je bilo “jasno” da će uslijediti njeno povlačenje iz AfD-a ne precizirajući tačan datum, prenosi Xinhua.

Ovaj potez uslijedio je kratko nakon njene iznenadne odluke da se ne pridruži parlamentarnoj grupi AfD-a u kulminaciji unutarstranačkog razdora koji traje već duže vrijeme.

Nekoliko vodećih političara iz AfD-a je pozdravilo Petryinu odluku da postane nezavisni poslanik u Bundestagu.

Unatoč izražavanju sve glasnijih kritika prema stranačkim kolegama zbog rasno provokativnih komentara tokom kampanje, Petry je uspjela dobiti snažan i direktan mandat od glasača u njenoj izbornoj jedinici.

Petry je više puta pozivala AfD da usvoji umjereniji stav kako bi ta stranka poboljšala svoju političku budućnost, te se susrela s otvorenim neprijateljstvom drugog čelnika Joerga Meuthena, suosnivača Alexandera Gaulanda, te vodeće kandidatkinje Alice Weidel.

Meuthen je javno ohrabrivao Petry da napusti stranku nakon što je bijesno napustila konferenciju za medije tokom koje je obznanila svoju raniju odluku da se ne pridruži parlamentarnoj grupi.

Marcus Pretzell, regionalni čelnik AfD-a u pokrajini Sjeverna Rajnja-Vestfalija i Petryin suprug, također je najavio da će napustiti stranku.