Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

upozorenje zbog uskrsa

Gajdaj: U regiji Lugansk Rusi su srušili skoro sve crkve

lugansk

Upozorio je građane da za predstojeći pravoslavni uskrs ne idu u hramove

U regiji Lugansk ruske okupacione snage uništile se gotovo sve crkve i mogle bi organizirati teror na Uskrs, izjavio je danas načelnik Luganske regionalne vojne uprave Sergij Gajdaj.

“U regiji Lugansk gotovo da i nema preživjelih hramova – uništila ih je Rusija. Čak i crkve koje su bile podređene Moskovskoj patrijaršiji napadnute su “ruskim svijetom”. Neprijatelj ne bira”, prenose izjavu Gajdaja ukrajinski mediji.

Upozorio je građane da za predstojeći pravoslavni uskrs ne idu u hramove.

“Rusi mogu iskoristiti naše običaje i inscenirati teror na jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana. Ako im se naredi da napadnu crkve na Uskrs, oni će to uraditi. A Rusi će, siguran sam, pokušati. Stoga je bolje ostati kod kuće – ne riskirajte svoj život”, tvrdi Gajdaj.

Gajdaj je napomenuo da se vjernici koji su ostali u regiji mogu pridružiti uskrsnim službama uz molitvu na daljinu – zahvaljujući prijenosima na televiziji i internetu.

Ruske snage su prije dana i četvrti put pogodile pravoslavnu crkvu u Sjeverodonjecku.

Na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga u Lugansku još uvijek se nalazi oko 70.000 stanovnika koji ne žele ili nisu u mogućnosti napustiti svoje domove.