Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moć knjige

Zvanično otvoren Internacionalni sarajevski sajam knjige

sajam knjige skenderija fena (1)

Direktor KJP Centar Skenderija Damir Petrinić ističe njihova nastojanja da stvore sjajan ambijent, a u cilju podizanja atraktivnosti Sajma zajedno s prijateljima pripremili su, kaže, brojne nove sadržaje

Ceremonijom u Dvorani ‘Mirza Delibašić’ Centra ‘Skenderija’ zvanično je otvoren 33. Internacionalni sarajevski sajam knjiga, a ovogodišnji moto je ‘Moć knjige’.

Književnica Hedina Tahirović-Sijerčić zvanično je otvorila ovogodišnji Sajam porukom da je knjiga pohranjeno znanje, a znanje svjetlo koje prožima i osvjetljava suštinski smisao života. Svaka knjiga, kako je kazala, ima svoj put, život, opstanak i neprolaznu vrijednost, a u tome je njena moć.

Tahirović-Sijerčić ističe slobodu stvaranja i izražavanja, snagu mira u haosu razgovora sa sobom i s drugima te hrabrost izricanja i pisanja kao ključne vrijednosti koje tvore moć knjige.

Kako ističe predsjednik Savjeta Sajma Ibrahim Spahić, za knjige i autore nema granica i u tome je moć knjige.

– Nema granice za knjige, nema granice za autora. Ako ste dobar autor, ako znate da ste potpisali vrijedno djelo, ono ima svoj život u tome je moć knjige – poručio je.

Direktor KJP Centar Skenderija Damir Petrinić ističe njihova nastojanja da stvore sjajan ambijent, a u cilju podizanja atraktivnosti Sajma zajedno s prijateljima pripremili su, kaže, brojne nove sadržaje.

– Izdavačima želimo uspješan plasman knjiga, a posjetiocima da nađu kvalitetno štivo za sebe – kazao je Petrinić.

Na otvorenju Sajma, u ‘Bosanskoj kući’ , nastupili su članovi porodice Martinčević – otac Frano i djeca Rebeka, Ytzhak, Ivo Joshua, David Ya'akov i Moshe Jordan koji su izveli splet sefardskih pjesama.

Kako je najavljeno, na ovogodišnjem Sajmu od 20. do 25. aprila, predstavit će se 85 autora, 36 izdavačkih kuća i organizatora izložbi sa stotinjak djela. Izdavači i autori dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Švedske, Danske, Norveške, SAD, Irana i Njemačke.

Sarajevski sajam knjiga okarakteriziran je kao jedan od najznačajnijih međunarodnih susreta autora, izdavača i čitalaca u Bosni i Hercegovini, a promoviraju se djela iz raznih oblasti. Sajam je za posjetioce otvoren sat vremena prije zvaničnog otvaranja, a prvih deset posjetioca su već tradicionalno dobili poklone.