Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Portugal

Gašenje će trajati danima: S ogromnim požarom bori se više od 1.100 vatrogasaca i 14 kanadera

portugal pozar
Foto: Screenshot/YouTube

Također je izdano crveno upozorenje zbog vrućine u glavnom gradu Lisabonu

Više od 1.100 vatrogasaca i 14 kanadera pokušavalo je danas ugasiti požar u središnjem dijelu Portugala na području Castelo Branco, dok je civilna zaštita priopćila da vrućina i jaki vjetrovi otežavaju gašenje koje bi moglo potrajati danima.

Dim od požara, koji je uništio oko 60 kvadratnih kilometara šume i niskog raslinja, stigao je do svetišta Fatima udaljenog oko 100 kilometara gdje su se stotine hiljada hodočasnika okupile da vide papu Franju.

Komandant civilne zaštite Jody Rato rekao je novinarima da nema izvještaja o žrtvama ili šteti na kućama zbog požara. Rekao je da će požar koji je izbio jučer poslijepodne u udaljenom području zahtijevati nekoliko dana posla. Državna meteorološka agencija prognozirala je da će temperature sutra doseći 40 stepeni u Castelo Brancu.

Također je izdano crveno upozorenje zbog vrućine u glavnom gradu Lisabonu, nekih 200 kilometara jugozapadno, gdje se očekuje da će termometri doseći 41 stupanj posljednjeg dana papinog posjeta. August je uobičajeno najtopliji mjesec u godini u Portugalu.